I SA/Po 1376/06
Administrative courts2007-02-19
Case number
I SA/Po 1376/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu
Judgment date
2007-02-19
Type
Postanowienie WSA w Poznaniu
Judges
Roman Wiatrowski
Ruling
Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu w składzie następującym: Przewodniczący : as. sąd. WSA Roman Wiatrowski na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi M.K. na decyzję z dnia w przedmiocie Dyrektora Izby Skarbowej [...]r. nr [...] podatku od towarów i usług za poszczególne miesiące od [...] do [...] 2003r. p o s t a n a w i a odrzucić skarge
UZASADNIENIE
Pismem z dnia [...]r. M.K. wniósł skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej z dnia [...]r. Nr [...].
Pismem Sądu z dnia 04 grudnia 2006 r. M.K. został wezwany do usunięcia braków formalnych skargi w terminie 7 dni od dnia doręczenia wezwania, przez podanie wartości przedmiotu zaskarżenia. W piśmie z dnia 04 grudnia 2006r. zostało zawarte pouczenie, że nieusunięcie braków formalnych skargi w terminie spowoduje odrzucenie skargi na podstawie art. 58 §1 pkt3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r. Prawo o postępowaniu przed Sądami Administracyjnymi ( Dz.U.Nr 153, poz. 1270 z późn. zm.; dalej Prawo o postępowaniu przed Sądami administracyjnymi).
Wezwanie z dnia 04 grudnia 2006r., do usunięcia braków formalnych skargi, pomimo dwukrotnego awizowania, nie zostało podjęte przez skarżącego i zwrócone jako nie podjęte w terminie z datą 22 grudnia 2006r.
W terminie 7 dni od doręczenia zastępczego, Skarżący braków formalnych skargi nie uzupełnił.
Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył co następuje:
Art. 49§ 1 Prawa o postępowaniu przed sądami administracyjnymi stanowi, że jeżeli pismo strony nie może otrzymać prawidłowego biegu wskutek niezachowania warunków formalnych, przewodniczący wzywa stronę o jego uzupełnienie lub poprawienie w terminie siedmiu dni pod rygorem pozostawienia pisma bez rozpoznania, chyba że ustawa stanowi inaczej. Zgodnie z art. 215 § 1 Prawa o postępowaniu przed sądami administracyjnymi w każdym piśmie wszczynającym postępowanie sądowe w danej instancji należy podać wartość przedmiotu zaskarżenia, jeżeli od tej wartości zależy wysokość opłaty.
Natomiast sąd odrzuci skargę jeżeli nie zostaną uzupełnione w wyznaczonym terminie braki formalne skargi ( art.58 §1 pkt3 ustawy).
W tych okolicznościach na podstawie art. 58 § 1 pkt 3 i § 3 Prawa o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, Sąd orzekł jak w sentencji.
/-/R. Wiatrowski
/-/ R. Wiatrowski