Ppolska.starec← UrzadnikLog in

II SAB/Sz 34/06

Administrative courts2007-02-16
Case number
II SAB/Sz 34/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Szczecinie
Judgment date
2007-02-16
Type
Postanowienie WSA w Szczecinie

Judges

Arkadiusz Windak

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Szczecinie w składzie następującym: Asesor WSA: Arkadiusz Windak po rozpoznaniu w dniu 16 lutego 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi I. i J. B. na bezczynność Prezydenta Miasta w przedmiocie przekształcenia prawa użytkowania wieczystego w prawo własności postanawia: odrzucić skargę, II. zwrócić skarżącym I. i J. B. kwotę [...] złotych uiszczoną tytułem wpisu od skargi. UZASADNIENIE Uzasadnienie: Pismem z dnia [...] r. I. i J. B. złożyli do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Szczecinie skargę na bezczynność Prezydenta Miasta [...] zarzucając organowi rażące naruszenie art. 35 § 2 i art. 36 . § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (tekst jednolity: Dz. U. z 2000 r. Nr 98, poz. 1071 ze zm.), polegające na nierozpatrzeniu od [...] r. sprawy ich wniosku o przekształcenie prawa użytkowania wieczystego nieruchomości położonej przy ul. [...], stanowiącej działkę o pow. [...] w prawo własności, tj. od dnia wydania przez Samorządowe Kolegium Odwoławcze [...] decyzji kasacyjnej nr[...] , przy jednoczesnym niezawiadomieniu ich o przyczynach zaistniałej zwłoki. Odpowiadając na skargę Prezydent Miasta [...] wniósł o jej odrzucenie wskazując zarówno na brak podstaw merytorycznych do jej uwzględnienia jak i niewyczerpanie trybu określonego w art. 37 § 1 k.p.a. Wojewódzki Sad Administracyjny w Szczecinie zważył co następuje Zgodnie z art. 52 § 1 i 2 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.), określanej dalej skrótem "p.p.s.a.", skargę można wnieść po wyczerpaniu środków zaskarżenia, jeżeli służyły one skarżącemu w postępowaniu przed organem właściwym w sprawie. Przez wyczerpanie środków odwoławczych należy rozumieć sytuację, w której stronie nie przysługuje żaden środek odwoławczy przewidziany w ustawie. W przypadku skarg na bezczynność organów administracji publicznej, przez wyczerpanie środków odwoławczych należy rozumieć sytuację, kiedy skarżący przed wniesieniem skargi do sądu administracyjnego skieruje zażalenie na niezałatwienie sprawy przez właściwy organ w terminie, bezpośrednio do organu administracji publicznej wyższego stopnia (art. 37 k.p.a.). Jeżeli ustawa nie przewiduje środków odwoławczych w sprawie będącej przedmiotem skargi, to zgodnie z art. 52 § 3 p.p.s.a., należy przed jej wniesieniem do Sądu zwrócić się do właściwego organu z wezwaniem do usunięcia naruszenia prawa. Przechodząc na grunt rozpoznawanej sprawy należy stwierdzić, że zarzucana Prezydentowi Miasta [...] bezczynność związana była z niewydaniem decyzji administracyjnej. Zatem wniesienie do Sądu skargi na bezczynność Prezydenta Miasta [...] działającego w sprawie jako organ I instancji winno być poprzedzone złożeniem zażalenia na bezczynność tego organu do organu wyższego stopnia, czyli do Samorządowego Kolegium Odwoławczego. I. i J. B. wezwani przez Sąd pismem z dnia [...]r. do podania w terminie 7 dni, pod rygorem odrzucenia skargi, czy przed jej wniesieniem składali zażalenie w trybie art. 37 § 1 k.p.a. informacji takiej nie udzielili. Jednocześnie Sąd, po zapoznaniu się z aktami sprawy przekazanymi przez Prezydenta Miasta [...] ustalił, że brak jest w nich dowodu wskazującego na wniesienie przez skarżący zażalenia na niezałatwienie sprawy do Samorządowego Kolegium Odwoławczego na podstawie art. 37 § 1 k.p.a. W tych okolicznościach faktyczny i prawnych, skoro skarżący nie wykazali, iż wyczerpali środki zaskarżenia przysługujące im w postępowaniu przed organami administracji, skargę jako niedopuszczalną należało odrzucić, o czym Wojewódzki Sąd Administracyjny w Szczecinie orzekł na podstawie art. 58 § 1 pkt 6 ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi. O zwrocie skarżącym uiszczonego wpisu od skargi rozstrzygnięto na mocy art. 232 § 1 pkt 1 lit. a w/w ustawy.