Ppolska.starec← UrzadnikLog in

III SA/Łd 235/07

Administrative courts2007-05-30
Case number
III SA/Łd 235/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi
Judgment date
2007-05-30
Type
Postanowienie WSA w Łodzi

Judges

Ewa Alberciak

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi Wydział III w składzie następującym: Przewodniczący Asesor WSA Ewa Alberciak po rozpoznaniu w dniu 30 maja 2007 roku na posiedzeniu niejawnym w sprawie ze skargi G. W. na decyzję Wojewody [...] z dnia [...] Nr [...] w przedmiocie umorzenia 70% kwoty pożyczki z Funduszu Pracy p o s t a n a w i a: odrzucić skargę. UZASADNIENIE Decyzją z dnia [...] Nr [...] Wojewoda [...] utrzymał w mocy decyzję Prezydenta Miasta Ł. z dnia [...] Nr [...] w sprawie umorzenia G. W. 70 % kwoty pożyczki. Decyzja ta doręczona została G. W. w dniu 9 stycznia 2007 r. W dniu 9 lutego 2007 r. (akta sądowe k - 5) G. W. wniosła na powyższą decyzję, za pośrednictwem Wojewody [...], skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Łodzi. Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje: Zgodnie z art. 53 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. nr 153, poz. 1270 ze zm.) skargę wnosi się w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie. Skargę do sądu administracyjnego wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi - art. 54 § 1 powołanej ustawy. Termin do wniesienia skargi jest terminem ustawowym. Niedotrzymanie tego terminu powoduje ujemne skutki procesowe – utratę prawa do skutecznego wniesienia skargi. W niniejszej sprawie trzydziestodniowy termin do wniesienia skargi biegł od dnia 10 stycznia 2007 r. i upłynął w dniu 8 lutego 2007 r. Skarżąca wniosła skargę za pośrednictwem organu administracji w dniu 9 lutego 2007 r. r., a więc z uchybieniem ustawowego terminu. Stosownie do art. 58 § 1 pkt 2 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, Sąd odrzuci skargę wniesioną po upływie terminu do jej wniesienia. Postanowienie może zostać wydane na posiedzeniu niejawnym (art. 58 § 3 tej ustawy). Z powyższych względów, Sąd na podstawie art. 58 § 1 pkt 2 powołanej ustawy orzekł jak w sentencji.