II SA/Sz 164/07
Administrative courts2007-04-12
Case number
II SA/Sz 164/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Szczecinie
Judgment date
2007-04-12
Type
Postanowienie WSA w Szczecinie
Judges
Joanna Wojciechowska
Ruling
Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Szczecinie w składzie: Przewodniczący Asesor WSA Joanna Wojciechowska, , , po rozpoznaniu w dniu 12 kwietnia 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi A. M. na uchwałę Rady Miasta z dnia [...] r. Nr [...] w przedmiocie wprowadzenia Regulaminu utrzymania czystości i porządku na terenie Gminy Miasto p o s t a n a w i a odrzucić skargę
UZASADNIENIE
Rada Miasta uchwałą nr [...] z dnia [...]r. wprowadziła Regulamin utrzymania czystości i porządku na terenie Gminy Miasto .
W dniu [...]r. A. M. wezwał Radę Miasta w związku z podjęciem powyższej uchwały do usunięcia naruszenia prawa i wykonania czynności nakazanych prawem.
Rada Miasta nie ustosunkowała się do powyższego wezwania.
W dniu [...]r. A. M. złożył do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego skargę na powyższą uchwałę i wniósł o jej uchylenie.
Rada Miasta S wniosła o odrzucenie skargi z uwagi na przekroczenie przez skarżącego terminu do jej wniesienia.
Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje :
Zgodnie z art. 54 § 1 i art. 53 § 2 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi / Dz. U. Nr 153, poz. 1270 z póź. zm./, zwaną dalej w skrócie Ppsa, skargę do sądu administracyjnego wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi w terminie trzydziestu dni od doręczenia skarżącemu odpowiedzi organu na wezwanie do usunięcia naruszenia prawa, a jeżeli organ nie udzielił odpowiedzi na wezwanie, w terminie sześćdziesięciu dni od dnia wniesienia wezwania o usunięcie naruszenia prawa.
W niniejszej sprawie A. M. wniósł skargę z naruszeniem art. 53 § 2 Ppsa. Organ nie udzielił stronie odpowiedzi na wezwanie o usunięcie naruszenia prawa z dnia [...]r. Termin do złożenia skargi upłynął skarżącemu w dniu [...]r.
Mając na uwadze powyższe, Wojewódzki Sąd Administracyjny na
podstawie art. 58 § 1 pkt 2 i § 3 Ppsa, orzekł jak w sentencji.