II SA/Wr 136/07
Administrative courts2007-04-19
Case number
II SA/Wr 136/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu
Judgment date
2007-04-19
Type
Postanowienie WSA we Wrocławiu
Judges
Julia Szczygielska
Ruling
*Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Julia Szczygielska po rozpoznaniu w dniu 19 kwietnia 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi Fundacji A we W. na decyzję Wojewody D. z dnia 22 grudnia 2006 r. Nr [...] w przedmiocie wniesienia sprzeciwu do zgłoszenia zamiaru budowy ogrodzenia części działki nr [...] AM-28, obręb G., przylegającej do posesji przy ul. O. B. [...] we W. postanawia odrzucić skargę.
UZASADNIENIE
Fundacja A we W. wniosła do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego we Wrocławiu skargę na decyzję Wojewody D. z dnia 22 grudnia 2006 r. Nr [...], którą utrzymano w mocy decyzję Prezydenta W. Nr [...] z dnia 23 października 2006 r. wnoszącą sprzeciw do zgłoszenia zamiaru budowy ogrodzenia części działki nr [...] AM-28, obręb G., przylegającej do posesji przy ul. O. B. [...] we W. Skarga została podpisana przez Prezesa zarządu.
Zarządzeniem z dnia 8 marca 2007 r. Przewodniczący Wydziału II WSA we Wrocławiu wezwał stronę skarżącą do uiszczenia wpisu sądowego od powyższej skargi w kwocie 500 złotych, stosownie do § 2 ust. 3 pkt 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2003 r. w sprawie wysokości oraz szczegółowych zasad pobierania wpisu w postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 221, poz. 2193) - w terminie 7 dni od daty doręczenia odpisu zarządzenia o wezwaniu do uiszczenia wpisu, pod rygorem odrzucenia skargi.
Ponadto Sąd wezwał – pismem z dnia 20 marca 2007 r. - Fundację A we W. do usunięcia braków formalnych skargi poprzez złożenie dokumentu wykazującego umocowanie do wniesienia skargi i określającego sposób reprezentacji strony skarżącej tj. aktualnego wyciągu z Krajowego Rejestru Sądowego – również w terminie 7 dni od dnia doręczenia wezwania pod rygorem odrzucenia skargi.
Odpis zarządzenia z dnia 8 marca 2007 r. oraz wezwanie z dnia 20 marca 2007 r. zostały doręczono stronie skarżącej w dniu 26 marca 2007 r. Ze zwrotnego potwierdzenia odbioru wynika, iż odebrała je osoba uprawniona do odbioru przesyłki. Zakreślony siedmiodniowy termin do uiszczenia wpisu sądowego od skargi i usunięcia braków formalnych skargi upłynął zatem w dniu 2 kwietnia 2007 r. Strona skarżąca ani nie uiściła opłaty ani nie usunęła braków formalnych skargi.
Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje:
Skarga do sądu administracyjnego może być skutecznie wniesiona, jeżeli odpowiada wymaganiom określonym w ustawie z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.). Jednym z tych wymogów jest uiszczenie wpisu sądowego, zgodnie z przepisem art. 230 § 1 tej ustawy, który stanowi, iż od pism wszczynających postępowanie przed sądami administracyjnymi w danej instancji pobiera się wpis stosunkowy lub stały. Pismem tym, co wprost wynika z § 2 art. 230, jest w szczególności skarga.
Stosownie do treści art. 220 § 1 powyższej ustawy Sąd nie podejmuje żadnej czynności na skutek pisma, od którego nie zostanie uiszczona należna opłata. Po myśli § 3 art. 220 skarga, od której pomimo wezwania nie został uiszczony należny wpis, podlega odrzuceniu przez sąd.
Ponadto należy zwrócić uwagę, iż stosownie do treści art. 49 § 1 ustawy - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, jeżeli pismo strony nie może otrzymać prawidłowego biegu wskutek niezachowania warunków formalnych, przewodniczący wzywa stronę o jego uzupełnienie lub poprawienie w terminie siedmiu dni pod rygorem pozostawienia pisma bez rozpoznania. Jeżeli pismem jest skarga przewodniczący wzywa stronę o jej uzupełnienia lub poprawienia w terminie siedmiu dni pod rygorem jej odrzucenia.
W rozpatrywanej sprawie, pomimo wezwania do uzupełnienia braków formalnych skargi strona skarżąca nie uzupełniła jej w zakreślonym przez Sąd terminie. Skutkować by to musiało również odrzuceniem skargi po myśli art. 58 § 1 pkt 3 ustawy - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi.
Z tych względów orzeczono jak w sentencji.