Ppolska.starec← UrzadnikLog in

I SA/Wa 111/07

Administrative courts2007-03-22
Case number
I SA/Wa 111/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-03-22
Type
Postanowienie WSA w Warszawie

Judges

Anna Łukaszewska-Macioch

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Anna Łukaszewska-Macioch po rozpoznaniu w dniu 22 marca 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi J. K. na postanowienie Wojewody [...] z dnia [...] października 2006 r., Nr [...] w przedmiocie zawieszenia postępowania w sprawie ustalenia odszkodowania za nieruchomość postanawia odrzucić skargę. UZASADNIENIE I SA/Wa 111/07 U Z A S A D N I E N I E W dniu 22 stycznia 2007 r. wpłynęła do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie skarga J. K. na postanowienie Wojewody [...] z dnia [...] października 2006 r., Nr [...] w przedmiocie zawieszenia postępowania w sprawie ustalenia odszkodowania za nieruchomość. Przy piśmie z dnia 24 stycznia 2007 r. zostało przesłane skarżącemu zarządzenie wzywające do opłacenia wpisu sądowego oraz został wezwany do usunięcia braków formalnych skargi poprzez nadesłanie 1 odpisu skargi - w terminie 7 dni od dnia doręczenia pisma, pod rygorem odrzucenia skargi. Powyższe pisma zostały doręczone skarżącemu w dniu 30 stycznia 2007 r. (dowód doręczenia k-[...] akt sądowych), a zatem ustawowy siedmiodniowy termin upłynął w dniu 6 lutego 2007 r. Do chwili obecnej skarżący nie uzupełnił braków formalnych skargi oraz nie uiścił wpisu sądowego. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie zważył, co następuje: Zgodnie z art. 58 § 1 pkt 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) sąd odrzuca skargę, gdy nie uzupełniono w wyznaczonym terminie braków formalnych skargi. Natomiast zgodnie z art. 220 § 3 powołanej ustawy skarga, od której pomimo wezwania nie został uiszczony należny wpis, podlega odrzuceniu przez sąd. Mając powyższe na uwadze Sąd, na podstawie art. 58 § 1 pkt 3 oraz art. 220 § 3 ustawy - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, orzekł jak w sentencji postanowienia.