II SA/Łd 346/07
Administrative courts2007-04-18
Case number
II SA/Łd 346/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi
Judgment date
2007-04-18
Type
Postanowienie WSA w Łodzi
Judges
Anna StępieńEwa MarkiewiczJoanna Sekunda-Lenczewska
Ruling
Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Dnia 18 kwietnia 2007 roku Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi-Wydział II w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Ewa Markiewicz, , , po rozpoznaniu w dniu 18 kwietnia 2007 roku na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi A. F. na postanowienie [...] Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego w Ł. z dnia [...] Nr [...] (znak: [...]) w przedmiocie nakazania sporządzenia oceny technicznej budynku p o s t a n a w i a: -odrzucić skargę
UZASADNIENIE
A. F. w dniu 23 lutego 2007 roku wniósł, za pośrednictwem [...] Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego w Ł., skargę na postanowienie z dnia [...] w przedmiocie nakazania sporządzenia oceny technicznej budynku. W treści skargi A. F. zawarł zarzuty merytoryczne skierowane przeciwko kwestionowanemu w skardze postanowieniu.
Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje:
Skarga jest środkiem prawnym od wskazanych w ustawie aktów i czynności organów administracji publicznej.
Zgodnie z unormowaniem art. 53 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 roku Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.), skargę wnosi się w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie.
Odrzucenie skargi równoznaczne jest z odmową rozpatrzenia sprawy i wydania rozstrzygnięcia o charakterze merytorycznym.
Jak wynika z dokumentów załączonych do akt administracyjnych, postanowienie [...] Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego w Ł. z dnia [...] zostało doręczone listem poleconym A. F. w dniu 11 stycznia 2007 roku. Termin do wniesienia skargi ekspirował więc dnia 10 lutego 2007 roku, tj. sobota, jednakże na podstawie uregulowania art. 83 § 2 Prawa o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, termin ten uległ przedłużeniu do dnia 12 lutego 2007 roku. Tymczasem skarga została nadana listem poleconym w polskiej placówce pocztowej w dniu 23 lutego 2007 roku. Skarżący nie wniósł o przywrócenie terminu.
Wobec powyższego skarga A. F., na podstawie art. 58 § 1 pkt 2 i § 3 Prawa o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, podlega odrzuceniu, jako wniesiona po upływie terminu.