Ppolska.starec← UrzadnikLog in

III SA/Wa 706/07

Administrative courts2007-05-17
Case number
III SA/Wa 706/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-05-17
Type
Postanowienie WSA w Warszawie

Judges

Lidia Ciechomska-Florek

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Lidia Ciechomska – Florek, , po rozpoznaniu w dniu 17 maja 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi I. S. na postanowienie Dyrektora Izby Skarbowej w W. z dnia ... stycznia 2007 r. Nr... w przedmiocie uchylenia postanowienia o zaliczeniu wpłaty na poczet zaległości w podatku dochodowym od osób fizycznych za styczeń, luty i marzec 2006 r. oraz odsetek za zwłokę od tych zaległości postanawia: - odrzucić skargę - UZASADNIENIE Pismem z dnia ... lutego 2007 r. – nadanym w urzędzie pocztowym 12 lutego 2007 r. – pełnomocnik I. S. zwany dalej Skarżącym wniósł do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie skargę na postanowienie Dyrektora Izby Skarbowej w W. z dnia ... stycznia 2007 r. Nr... uchylające w całości postanowienie Naczelnika Urzędu Skarbowego W. z dnia ... października 2006 r. Nr... i przekazujące sprawę do ponownego rozpatrzenia przez organ pierwszej instancji. Pismem z dnia 29 marca 2007 r. Sąd wezwał Skarżącego, do usunięcia braków formalnych skargi poprzez wskazanie jednej z przesłanek wymienionych w przepisie art. 35 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) dalej powoływanej jako P.p.s.a., w terminie 7 dni od dnia otrzymania wezwania pod rygorem nie dopuszczenia do udziału w postępowaniu w charakterze pełnomocnika. Jednocześnie Sąd poinformował Skarżącego, iż nie usunięcie w/w braków w terminie spowoduje odrzucenie skargi zgodnie z art. 58 § 1 pkt 3 P.p.s.a. Wezwanie to doręczono Skarżącemu w dniu 4 kwietnia 2007 r., zgodnie z datą widniejącą na zwrotnym potwierdzeniu odbioru. Do dnia dzisiejszego Skarżący nie nadesłał żądanego pisma w niniejszej sprawie. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie postanowił, co następuje: Zgodnie z dyspozycją art. 58 § 1 pkt 3 p.p.s.a. Sąd odrzuca skargę gdy nie uzupełniono w wyznaczonym terminie jej braków formalnych. W myśl art. 58 § 3 p.p.s.a. odrzucenie skargi ma formę postanowienia i może nastąpić na posiedzeniu niejawnym. W rozpoznawanej sprawie Sąd pismem z dnia 29 marca 2007 r. wezwał Skarżącego, do usunięcia braków formalnych skargi tj. wskazania jednej z przesłanek wymienionych w przepisie art. 35 P.p.s.a., w terminie 7 dni od dnia otrzymania wezwania pod rygorem nie dopuszczenia do udziału w postępowaniu w charakterze pełnomocnika. Jednocześnie Sąd poinformował Skarżącego, iż nie usunięcie w/w braków w terminie spowoduje odrzucenie skargi zgodnie z art. 58 § 1 pkt 3 P.p.s.a. Wezwanie to doręczono Skarżącemu w dniu 4 kwietnia 2007 r., zgodnie z datą widniejącą na zwrotnym potwierdzeniu odbioru. Tym samym siedmiodniowy termin wskazany w w/w wezwaniu upłynął 11 kwietnia 2007 r. (środa). W przedmiotowej sprawie mimo istniejącego obowiązku uzupełnienia braków skargi poprzez wskazanie wypełnienia którejkolwiek przesłanki z art. 35 P.p.s.a., Skarżący nie dopełnił tych wymogów we wskazanym przez Sąd terminie, gdyż do dnia dzisiejszego nie złożył do tut. Sądu żadnego pisma w tej sprawie. Zatem zdaniem Sądu Skarżący nie uzupełnił braków formalnych skargi w wyznaczonym terminie. Działanie takie wypełnia przesłankę z art. 58 § 1 pkt 3 P.p.s.a. Wobec powyższego, Sąd na podstawie art. 58 § 1 pkt 3 i § 3 P.p.s.a. postanowił jak w sentencji.