II SA/Łd 272/07
Administrative courts2007-04-20
Case number
II SA/Łd 272/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi
Judgment date
2007-04-20
Type
Postanowienie WSA w Łodzi
Judges
Arkadiusz BlewązkaJolanta RosińskaSławomir Wojciechowski
Ruling
Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Arkadiusz Blewązka (spr.), , po rozpoznaniu w dniu 20 kwietnia 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi W. M. na decyzję Dyrektora [..] Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa z dnia [...] nr [...] w przedmiocie odmowy przyznania płatności bezpośrednich do gruntów rolnych p o s t a n a w i a odrzucić skargę.
UZASADNIENIE
W dniu 19 lutego 2007 r. W. M. złożył skargę na decyzję Dyrektora [...] Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa z dnia [...] nr [...] w przedmiocie odmowy przyznania płatności bezpośrednich do gruntów rolnych.
Zarządzeniem z dnia 14 marca 2007 r. Przewodniczący Wydziału II WSA wezwał skarżącego do uiszczenia wpisu sądowego od skargi w kwocie 200 zł, w terminie 7 dni pod rygorem odrzucenia skargi.
Powyższe zarządzenie doręczono W. M. w dniu 26 marca 2007 r.
Skarżący nie uiścił wpisu od skargi.
Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje:
Oceniając sytuację jaka istnieje w niniejszej sprawie wskazać należy, że przepis art. 220 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) (w skrócie p.p.s.a.) stanowi, iż Sąd nie podejmuje żadnej czynności na skutek skargi, od której nie została uiszczona należna opłata. Przepis ten przewiduje również, iż w takim wypadku przewodniczący wzywa wnoszącego pismo, aby uiścił ją w terminie siedmiu dni. Sąd odrzuca skargę, gdy - pomimo wezwania - wpis nie został uiszczony w wyznaczonym terminie ( art. 220 § 3 cyt. ustawy).
W sprawie niniejszej zarządzeniem z dnia 14 marca 2007 r. wezwano skarżącego do uiszczenia wpisu w kwocie 200 zł w terminie siedmiu dni od doręczenia wezwania. Wezwanie to doręczono mu w dniu 26 marca 2007 r. Termin na uiszczenie wpisu upłynął więc wraz z dniem 2 kwietnia 2007 r. Wpisu nie uiszczono jednak w powyższym terminie.
Wobec nieuzupełnienia braku skargi, Sąd na podstawie art. 220 § 3 p.p.s.a. orzekł jak w sentencji postanowienia.