II SA/Kr 399/07
Administrative courts2007-05-30
Case number
II SA/Kr 399/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie
Judgment date
2007-05-30
Type
Postanowienie WSA w Krakowie
Judges
Barbara Pasternak
Ruling
Odrzucono skargi
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie w składzie następującym : Przewodniczący : Sędzia WSA Barbara Pasternak po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 30 maja 2007 r. sprawy ze skarg J. G., A. Z. i J. Z. na postanowienie Wojewody [...] z dnia [...]lutego 2007 r. nr [...] w przedmiocie podjęcia zawieszonego postępowania postanawia skargi odrzucić
UZASADNIENIE
Skarżący J.G., A.Z. i J.Z., wnieśli do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego skargi na postanowienie Wojewody [...] z dnia [...]lutego 2007 r. nr [...], wszyscy działając przez pełnomocnika będącego adwokatem. Skargi zostały wniesione w terminie.
Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje :
Przepis art. 221 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r.-Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. nr 153, poz. 1270 ze zm.), w skrócie ppsa, stanowi, że pisma wnoszone przez adwokata lub radcę prawnego, które nie zostały należycie opłacone, pozostawia się bez rozpoznania albo odrzuca bez wezwania do uiszczenia opłaty, jeżeli pismo podlega opłacie stałej. Wniesiona skarga dotyczy postanowienia Wojewody, którym podjęto postępowanie odwoławcze od decyzji Prezydenta Miasta T. z dnia [...]sierpnia 2006 r. znak [...]. W sprawie niniejszej wpis od skargi jest wpisem stałym, a to zgodnie z treścią par. 2 ust. l pkt. 1) rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2003 r. w sprawie wysokości oraz szczegółowych zasad pobierania wpisu w postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. nr 221, poz. 2193), który stanowi: "Wpis stały bez względu na przedmiot zaskarżonego aktu lub czynności wynosi w sprawach skarg na postanowienia wydane w postępowaniu administracyjnym, egzekucyjnym i zabezpieczającym - 100 zł."
Obowiązujący do dnia 16 marca 2006 r. przepis par. 5 pkt. 2 powyższego rozporządzenia, który stanowił, że wpis stały od skargi wnoszonej przez adwokata lub radcę prawnego uiszcza się na wezwanie w sposób określony w ust. l, po przekazaniu skargi sądowi, utracił moc z dniem 17 marca 2006 r. w związku z treścią Wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 7 marca 2006 r. sygn. akt OTK-A 2006/3/27. Wyrokiem tym Trybunał Konstytucyjny stwierdził (m. in), że przepis ten jest niezgodny z art. 221 ustawy ppsa, oraz z art. 2 Konstytucji.
Wobec utraty mocy obowiązującej powyższego przepisu rozporządzenia, adwokat lub radca prawny obowiązani są zgodnie z treścią art. 221 ppsa do uiszczenia wpisu stałego bez wezwania, jeżeli od skargi pobiera się wpis stały, pod rygorem odrzucenia skargi. Termin do uiszczenia wpisu upływa z dniem upływu terminu do wniesienia skargi.
W terminie tym wpis stały od skarg J.G., A.Z. i J.Z. wniesionych przez adwokata nie został uiszczony.
Wobec powyższego należało w oparciu o przepis art. 221 ustawy ppsa orzec jak w sentencji.