Ppolska.starec← UrzadnikLog in

VII SA/Wa 237/07

Administrative courts2007-03-30
Case number
VII SA/Wa 237/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-03-30
Type
Postanowienie WSA w Warszawie

Judges

Paweł Groński

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Asesor WSA - Paweł Groński po rozpoznaniu w dniu 30 marca 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi Przedsiębiorstwa [...] "P." reprezentowanego przez radcę prawnego M. T. na decyzję Wojewódzkiego Inspektora Weterynarii z siedzibą w S. z dnia [...] listopada 2006 r., znak: [...] w przedmiocie umorzenia postępowania administracyjnego postanawia -odrzucić skargę- UZASADNIENIE W dniu 4 stycznia 2007 r. (data stempla pocztowego - karta [...] akt) pełnomocnik Przedsiębiorstwa [...] "P." radca prawny M. T. wniosła do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie skargę na decyzję Wojewódzkiego Inspektora Weterynarii z siedzibą w S. z dnia [...] listopada 2006 r., znak: [...] w przedmiocie umorzenia postępowania administracyjnego. Na podstawie zarządzenia Przewodniczącego Wydziału VII Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 13 lutego 2007 r. zwrócono się do Oddziału Finansowo-Budżetowego Sądu o udzielenie informacji, czy została uiszczona jakakolwiek kwota należna pod skarżącego z tytułu wpisu sądowego od skargi. W dniu 16 marca 2007 r. ustalono, iż w dokumentach księgowych dotyczących opłat sądowych nie odnaleziono wpłaty do niniejszej sprawy (karta [...] akt). Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie zważył, co następuje: Stosownie do treści art. 219 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi -Dz. U. Nr 153 poz. 1270 ze zm. (dalej ppsa), opłatę sądową należy uiścić po wniesieniu do sądu pisma podlegającego opłacie - gotówką do kasy lub na rachunek bankowy właściwego sądu administracyjnego. Jednocześnie - jak stanowi art. 221 ppsa - pisma wnoszone przez adwokatów lub radców prawnych, które nie są należycie opłacone pozostawia się bez rozpoznania albo odrzuca bez wezwania do uiszczenia opłaty, jeżeli pismo podlega opłacie stałej. W tym miejscu należy zwrócić uwagę, iż przepis art. 221 ppsa zwalnia przewodniczącego od obowiązku wzywania do uiszczenia stałej opłaty od pisma wnoszonego przez adwokata lub radcę prawnego, a z akt postępowania wynika bezspornie, iż skarga wniesiona przez profesjonalnego pełnomocnika - radcę prawnego M.T. nie została należycie opłacona. W tym stanie rzeczy Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie, na podstawie art. 221 w zw. z art. 178 ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, orzekł jak w postanowieniu.