Ppolska.starec← UrzadnikLog in

III SA/Po 308/07

Administrative courts2007-04-12
Case number
III SA/Po 308/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu
Judgment date
2007-04-12
Type
Postanowienie WSA w Poznaniu

Judges

Szymon Widłak

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Dnia 12 kwietnia 2007 roku Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu Wydział III w składzie następującym: Przewodniczący asesor sądowy Szymon Widłak po rozpoznaniu w dniu 12 kwietnia 2007 roku na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi H. i C. A. na postanowienie Samorządowego Kolegium Odwoławczego z dnia [...] Nr [...] w przedmiocie uchybienia terminu do wniesienia zażalenia od postanowienia dot. nałożenia grzywny w celu przymuszenia postanawia odrzucić skargę H. i C. A. na postanowienie Samorządowego Kolegium Odwoławczego z dnia [...] sygn. [...] w przedmiocie uchybienia terminu do wniesienia zażalenia od postanowienia dot. nałożenia grzywny w celu przymuszenia /-/ Sz. Widłak UZASADNIENIE Dnia 22 marca 2007r. roku H. i C. A. wnieśli do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu za pośrednictwem Samorządowego Kolegium Odwoławczego skargę na postanowienie tego organu z dnia [...], stwierdzającego uchybienie terminu do wniesienia zażalenia od postanowienia Prezydenta Miasta P. z dnia [...] nr [...] dot. nałożenia grzywny w celu przymuszenia. Jak wynika z akt sprawy odpis zaskarżonego postanowienia doręczony został skarżącym w dniu 12 stycznia 2007r. Natomiast skarga złożona została w dniu 19 lutego 2007r. (data stempla pocztowego). Zgodnie z treścią art. 53 §1 Ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U nr 153 poz.1270 ze zm.) termin do wniesienia skargi wynosi 30 dni i biegnie od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie. W niniejszej sprawie zatem termin do wniesienia skargi upłynął z dniem 12 lutego 2007r. W tym stanie rzeczy skarga złożona została po terminie. Zgodnie natomiast z treścią art. 58 § 1 pkt 2 cyt. wyżej ustawy sąd odrzuca skargę wniesioną po upływie terminu do jej wniesienia. Wobec powyższego Sąd, na podstawie cytowanych przepisów w zw. z art. 160 powołanej wcześniej ustawy, orzekł jak w sentencji postanowienia. /-/ Sz. Widłak