III SA/Wa 3964/06
Administrative courts2007-02-05
Case number
III SA/Wa 3964/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-02-05
Type
Postanowienie WSA w Warszawie
Judges
Lidia Ciechomska-Florek
Ruling
Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Lidia Ciechomska – Florek, , po rozpoznaniu w dniu 5 lutego 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi G. sp. z o.o. na postanowienie Dyrektora Izby Skarbowej w W. z dnia ... września 2006 r. Nr ... w przedmiocie odmowy wszczęcia postępowania w sprawie udzielenia pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego postanawia: - odrzucić skargę -
UZASADNIENIE
Pismem z dnia ... grudnia 2006 r. – złożonym osobiście w Izbie Skarbowej w W. ... listopada 2006 r. – G. Sp. z o.o. zwana dalej skarżącą wniosła do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie skargę na postanowienie Dyrektora Izby Skarbowej w W. z dnia ... września 2006 r. Nr ... utrzymujące w mocy postanowienie Naczelnika [...] Urzędu Skarbowego w W. z dnia ... lipca 2006 r. Nr... odmawiające wszczęcia postępowania o udzielenie pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego.
Pismem z dnia ... grudnia 2006 r. Sąd wezwał skarżącą, do usunięcia braków w postaci uiszczenia wpisu sądowego w kwocie 100 zł w terminie 7 dni od dnia otrzymania wezwania pod rygorem odrzucenia skargi. Sąd wezwał również do usunięcia braków formalnych skargi przez złożenie dokumentu, z którego wynikałoby upoważnienie osoby, która udzieliła pełnomocnictwa do reprezentacji skarżącej w dacie jego udzielenia (odpis umowy spółki, wyciąg z rejestru sądowego, statut itp.)
Wezwanie to doręczono skarżącej w dniu 20 grudnia 2006 r. (zwrotne potwierdzenie odbioru). Zakreślony w wezwaniu siedmiodniowy termin upływał więc w dniu 27 grudnia 2006 r. (środa).
Z akt sprawy wynika, że Skarżąca wpłaciła należny wpisu w terminie. Natomiast nie nadesłała żądanego dokumentu, a przez to nie uzupełniła braku formalnego skargi.
W myśl art. 58 § 1 pkt 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) dalej powoływanej jako P.p.s.a., Sąd odrzuca skargę, której braków formalnych nie uzupełniono w wyznaczonym terminie. Zgodnie natomiast z art. 58 § 3 P.p.s.a. odrzucenie skargi ma formę postanowienia i może nastąpić na posiedzeniu niejawnym.
Biorąc powyższe pod uwagę Sąd, działając na podstawie art. 58 § 1 pkt 3 i § 3 P.p.s.a. orzekł, jak w sentencji.