Ppolska.starec← UrzadnikLog in

I SA/Łd 364/07

Administrative courts2007-05-28
Case number
I SA/Łd 364/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi
Judgment date
2007-05-28
Type
Postanowienie WSA w Łodzi

Judges

Bogdan Lubiński

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Dnia 28 maja 2007 roku Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi Wydział I w składzie następującym: Sędzia NSA Bogdan Lubiński, , , po rozpoznaniu w dniu 28 maja 2007 roku na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi P. S. na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej w Ł. z dnia [...] Nr [...] w przedmiocie określenia wysokości zryczałtowanego podatku dochodowego za 2000 rok p o s t a n a w i a: odrzucić skargę. UZASADNIENIE W dniu 9 lutego2007 roku skarżący wniósł skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Łodzi na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej w Ł. z dnia [...] Nr [...] w przedmiocie określenia wysokości zryczałtowanego podatku dochodowego za 2000 rok. W skardze skarżący nie podał wartości przedmiotu zaskarżenia. Zarządzeniem Przewodniczącego Wydziału z dnia 9 marca 2007 roku skarżący został wezwany do wskazania wartości przedmiotu sporu w terminie 7 dni pod rygorem odrzucenia skargi. Wezwanie skarżący odebrał w dniu 12 kwietnia 2007 roku. Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje: Zgodnie z treścią przepisu art. 215 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 roku Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270) w każdym piśmie wszczynającym postępowanie sądowe w danej instancji należy podać wartość przedmiotu zaskarżenia, jeżeli od tej wartości zależy wysokość opłaty. W myśl art.58 § 1 pkt 3 powołanej ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi Sąd odrzuca skargę, gdy nie uzupełniono w wyznaczonym terminie braków formalnych skargi. Zgodnie z §1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2003 roku w sprawie wysokości oraz szczegółowych zasad pobierania wpisu w postępowaniu przed sądami administracyjnymi ( Dz. U. nr 221,poz.2193) wpis stosunkowy zależy od wysokości należności pieniężnej objętej zaskarżonym aktem. W rozpoznawanej sprawie skarżący został zarządzeniem Przewodniczącego Wydziału z dnia 9 marca 2007 roku wezwany do wskazania wartości przedmiotu sporu w terminie 7 dni pod rygorem odrzucenia skargi. Wezwanie skarżącemu zostało doręczone 12 kwietnia 2007 roku, zatem termin do uzupełnienia braków skargi upłynął w dniu 19 kwietnia 2007 roku. Pomimo upływu wyznaczonego terminu skarżący nie podał wartości przedmiotu zaskarżenia. Nieuzupełnienie w wyznaczonym terminie takiego braku obliguje sąd do odrzucenia wniesionej skargi na podstawie 58 § 1 pkt 3 powołanej ustawy( por. Komentarz Prawo postępowaniu przed sądami administracyjnymi B.Dauter, B Gruszczyński, A. Kabat, M. Niezgódka- Medek Zakamycze 2006 wyd. II). Wobec powyższego Sąd na podstawie art. 58 § 1 pkt 3 powołanej wyżej ustawy – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, odrzucił skargę.