Ppolska.starec← UrzadnikLog in

V SA/Wa 1045/07

Administrative courts2007-03-28
Case number
V SA/Wa 1045/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-03-28
Type
Postanowienie WSA w Warszawie

Judges

Joanna Gierak

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący asesor WSA Joanna Gierak (spr.), , , po rozpoznaniu w dniu 28 marca 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi R. P. na postanowienie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia [...] października 2006 r. Nr [...] w przedmiocie przekazania zgodnie z właściwością wniosku o ponowne rozpatrzenie sprawy o umorzenie należności z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne, ubezpieczenie zdrowotne, Fundusz Pracy oraz Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych; postanawia: odrzucić skargę. UZASADNIENIE Pismem z 4 stycznia 2007 r. R. P. wniósł do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie skargę na postanowienie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z [...] grudnia 2006 r. o nr [...]. W odpowiedzi na skargę organ wskazał, iż przedmiotem skargi jest postanowienie wydane w dniu [...] października 2006 r. o nr jw. Mając na uwadze treść skargi oraz odpowiedzi na skargę, Przewodniczący Wydziału zarządzeniem z 22 lutego 2007 r. zwrócił się do organu o wyjaśnienie, czy w sprawie zostało wydane postanowienie z [...] grudnia 2006 r. o nr [...], które skarżący wskazuje w skardze jako zaskarżone. W odpowiedzi, w piśmie z 12 marca 2007 r. Minister Pracy i Polityki Społecznej poinformował, że w sprawie R. P. zostało wydane tylko postanowienie z [...] października 2006 r. o nr jw. Pan R. P. nie wniósł, w terminie określonym w powyższym postanowieniu, o ponowne rozpatrzenie sprawy. Dopiero pismem z 4 stycznia 2007 r. złożył skargę na postanowienie, podając błędną datę jego wystawienia. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie zważył, co następuje. Stosownie do treści art. 52 § 1 ustawy z 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) dalej powoływanej jako p.p.s.a., skargę można wnieść po wyczerpaniu środków zaskarżenia, jeżeli służyły one skarżącemu w postępowaniu przed organem właściwym w sprawie. Zgodnie z § 2 ww. przepisu przez wyczerpanie środków zaskarżenia należy rozumieć sytuację, w której stronie nie przysługuje żaden środek zaskarżenia, taki jak zażalenie, odwołanie lub wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy, przewidziany w ustawie. Z wymienionego unormowania prawnego wynika więc jednoznacznie, że warunkiem prawidłowego wniesienia skargi do sądu administracyjnego jest m.in. wyczerpanie środków odwoławczych, jeżeli służyły one skarżącemu w postępowaniu administracyjnym. W niniejszej sprawie skarżący jako przedmiot skargi wskazał -jak ustalono- postanowienie wydane w dniu [...] października 2006 r. przez Ministra Pracy i Polityki Społecznej, doręczone stronie w dniu 30 października 2006 r. Z treści pouczenia zawartego w wymienionym postanowieniu wynika, iż od tego rozstrzygnięcia przysługiwało stronie prawo do wniesienia wniosku o ponowne rozpatrzenie sprawy w terminie 7 dni od dnia doręczenia postanowienia stronie. Orzeczenie to zostało wydane w przedmiocie przekazania zgodnie z właściwością wniosku R. P. do Prezesa Zakładu jako organu właściwego, w oparciu o art. 65 § 1 k.p.a., z którego to przepisu wyraźnie wynika, iż przekazanie sprawy do organu właściwego następuje w drodze postanowienia, na które służy zażalenie. Zatem, postanowienie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z [...] października 2006 r., którego oznaczenie skarżący wskazuje w skardze, zostało wydane w I instancji, i bezsprzecznie przysługiwał od niego środek zaskarżenia. Z akt administracyjnych sprawy, potwierdzonych pismem organu z 12 marca 2007 r., wynika natomiast, iż skarżący z tego prawa nie skorzystał i nie odwołał się do Ministra Pracy i Polityki Społecznej, a tym samym nie wyczerpał przysługującego mu środka zaskarżenia. W tej sytuacji Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie, uznając skargę za niedopuszczalną, na podstawie art. 58 § 1 pkt 6 i § 3 ustawy z 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, orzekł jak w sentencji.