I SA/Lu 381/07
Administrative courts2007-05-29
Case number
I SA/Lu 381/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie
Judgment date
2007-05-29
Type
Postanowienie WSA w Lublinie
Judges
Małgorzata Fita
Ruling
Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie w składzie następującym: Przewodniczący Asesor WSA Małgorzata Fita po rozpoznaniu w dniu 29 maja 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi G. S. na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego z dnia [...], nr [...] w przedmiocie łącznego zobowiązania pieniężnego na rok 2006 p o s t a n a w i a: - odrzucić skargę.
UZASADNIENIE
G. S. zaskarżył do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Lublinie decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego z dnia [...], nr [...] utrzymująca w mocy decyzję Prezydenta Miasta Z. z dnia [...] w sprawie ustalenia łącznego zobowiązania pieniężnego na rok 2006 w kwocie 5.486,00 zł.
Zgodnie z zarządzeniem Przewodniczącej Wydziału skarżący został wezwany do usunięcia braków formalnych skargi poprzez podanie wartości przedmiotu zaskarżenia – w terminie 7 od dnia doręczenia wezwania, pod rygorem odrzucenia skargi.
Wezwanie do usunięcia braków formalnych skargi zostało doręczone G. S. w sposób prawem przewidziany w dniu 30 kwietnia 2007 r. (potwierdzenie odbioru k.-16 akt sądowych). Skarżący nie ustosunkował się w żaden sposób do wezwania sądu.
Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył co następuje:
Zgodnie z dyspozycją art. 215 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r.- Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi – Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm. – w każdym piśmie wszczynającym postępowanie sądowe w danej instancji należy podać wartość przedmiotu zaskarżenia, jeżeli od tej wartości zależy wysokość opłaty.
W związku z tym, iż niewskazanie wysokości spornej kwoty uniemożliwiło nadanie prawidłowego biegu sprawie, skarżący został wezwany, w trybie art. 49 § 1 tej ustawy, do uzupełnienia powyższego braku formalnego skargi.
Siedmiodniowy termin, przysługujący stronie na uzupełnienie braku formalnego skargi liczony od dnia 30 kwietnia 2007 r., upłynął w dniu 7 maja 2007 r., i do tego dnia braku skargi strona nie uzupełniła.
Dlatego też, wobec bezskutecznego upływu siedmiodniowego terminu, biorąc pod uwagę dyspozycję art. 58 § 1 pkt 3 prawa o postępowaniu przez sądami administracyjnymi stanowiącą, iż Sąd odrzuca skargę, gdy w wyznaczonym terminie nie uzupełniono braków formalnych skargi – należało orzec jak w sentencji.