I SA/Sz 88/07
Administrative courts2007-03-23
Case number
I SA/Sz 88/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Szczecinie
Judgment date
2007-03-23
Type
Postanowienie WSA w Szczecinie
Judges
Kazimierz Maczewski
Ruling
Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Szczecinie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Kazimierz Maczewski, , , po rozpoznaniu w dniu 23 marca 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi A. W. na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej z dnia [...] Nr [...] w przedmiocie interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania przepisów podatkowych p o s t a n a w i a odrzucić skargę.
UZASADNIENIE
A. W. pismem z dnia 8 stycznia 2007 r. wniósł skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Szczecinie na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej z dnia [...] Nr [...] w przedmiocie interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania przepisów podatkowych.
Skarga A. W. wpłynęła do Izby Skarbowej w dniu 10 stycznia 2007 r., a z datownika odciśniętego na kopercie wynika, że została ona złożona do wysłania w urzędzie pocztowym w dniu 9 stycznia 2007 r.
Odpowiadając na tę skargę Dyrektor Izby Skarbowej wniósł o jej odrzucenie, jako wniesionej po upływie 30 dni od daty doręczenia skarżącemu zaskarżonej decyzji, tj. od dnia 8 grudnia 2006 r., przy czym o sposobie i terminie wniesienia skargi do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego skarżący został pouczony w zaskarżonej decyzji.
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Szczecinie uznał, co następuje:
W myśl art. 53 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. – prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.), skargę do sądu administracyjnego wnosi się w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie, natomiast zgodnie z art. 58 § 1 pkt 2 tej ustawy, sąd odrzuca skargę wniesioną po upływie terminu do jej wniesienia.
W rozpatrywanej sprawie skarga wniesiona została po upływie ustawowego terminu do jej wniesienia, bowiem zaskarżona decyzja została doręczona skarżącemu w dniu 8 grudnia 2006 r., a więc ustawowy termin do jej wniesienia upływał 7 stycznia 2007 r., natomiast skarga została złożona (nadana na poczcie) w dniu 9 stycznia 2007 r.
W tej sytuacji skarga podlega odrzuceniu na podstawie art. 58 § 1 pkt 2 wymienionej ustawy.