Ppolska.starec← UrzadnikВойти

IX U 464/19

Суды общей юрисдикции2019-10-07
Номер дела
IX U 464/19
Дата решения
2019-10-07
Тип
SENTENCE

Судьи

Barbara Kużdrzał-Kiermaszek (PRESIDING_JUDGE)

Правовое основание

Текст решения

<p>Sygn. akt IX U 464/19</p> <div> <h2>WYROK</h2> <h5>W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ</h5> <p> Dnia 7 października 2019r.</p> <p> <strong> <!-- --> <span class="underline"> <!-- -->Sąd Okręgowy___________________ </span> </strong> w Gliwicach Wydział IX</p> <p> <strong> <!-- --> Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych </strong>Ośrodek Zamiejscowy w Rybniku </p> <p>w składzie:</p> <table> <colgroup> <col width="153"/> <col width="408"/> </colgroup> <tr> <td> <p>Przewodniczący:</p> </td> <td> <p>SSO Barbara Kużdrzał-Kiermaszek</p> </td> </tr> <tr> <td> <p>Protokolant:</p> </td> <td> <p>Monika Holona</p> </td> </tr> </table> <p>przy udziale</p> <p>po rozpoznaniu w dniu 7 października 2019r. w Rybniku</p> <p>sprawy z odwołania <span class="anon-block">P. S.</span> </p> <p>przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w <span class="anon-block">W.</span> Wydział <span class="anon-block"> (...)</span> Umów Międzynarodowych</p> <p>przy udziale <span class="anon-block"> (...) Sp. z o. o.</span> </p> <p>o podleganie ubezpieczeniom społecznym</p> <p>na skutek odwołania <span class="anon-block">P. S.</span> </p> <p>od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w <span class="anon-block">W.</span> Wydział <span class="anon-block"> (...)</span> Umów Międzynarodowych</p> <p>z dnia 21 marca 2019r. Znak <span class="anon-block"> (...)</span>/<span class="anon-block"> (...)- (...)</span> nr <span class="anon-block">(...)</span> </p> <p>- zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że stwierdza, iż <span class="anon-block">P. S.</span> jako pracownik u płatnika składek <span class="anon-block"> (...) Sp. z o.o.</span> podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu, wypadkowemu od 3 kwietnia 2018r do 9 grudnia 2018r.</p> <p>Sędzia</p> <p> <strong> <!-- -->Sygn. akt IX U 464/19</strong> </p> <p> <strong> <!-- -->U Z A S D N I E N I E</strong> </p> <p>Decyzją z 21 marca 2019r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w <span class="anon-block">W.</span>, na podstawie <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19981370887" title="Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych - Dz. U. z 1998 r. Nr 137, poz. 887 (art. 83;art. 83 ust. 1;art. 68)">art. 83 ust.1, art. 68 ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych</a> stwierdził, że ubezpieczona <span class="anon-block">P. S.</span>, jako pracownik u płatnika składek <span class="anon-block"> (...) Sp. z o.o.</span> nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu oraz chorobowemu od 03.04.2018r. do 09.12.2018r.</p> <p>Zdaniem organu rentowego zgłoszenie do ubezpieczeń społecznych nosi wszelkie znamiona świadomego, celowego i zorganizowanego działania, którego celem było uzyskanie, w sposób nieuprawniony, nienależnych świadczeń z ubezpieczenia społecznego, przez co były one sprzeczne z zasadami współżycia społecznego i nieważne. Zebrany w sprawie materiał nie daje, w ocenie organu rentowego, podstaw do przyjęcia, że odwołująca faktycznie świadczyła pracę w warunkach charakterystycznych dla stosunku pracy wynikających z <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19740240141" title="Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy - Dz. U. z 1974 r. Nr 24, poz. 141 (art. 22)">art. 22 kp</a>, gdyż brak jest przede wszystkim powtarzalności i ciągłości. Tym samym wyłączenie ubezpieczonej od 03.04.2018r. do 09.12.2018r. z pracowniczych ubezpieczeń społecznych, jest w pełni uzasadnione.</p> <p>Odwołanie od powyższej decyzji wniosła ubezpieczona domagając się jej zmiany poprzez ustalenie, że podlegała obowiązkowo ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu od 03.04.2018r. do 09.12.2018r. Wskazała, że do czasu zwolnienia lekarskiego pracowała w <span class="anon-block"> (...)</span> regularnie, a podpisując umowę z pracodawcą nie wiedziała, że jest w ciąży. Gdyby wiedziała o ciąży, to nie szukałaby nowej pracy, bo dotychczasowa umowa z poprzednim pracodawcą uległaby przedłużeniu do dnia porodu.</p> <p>W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie, podtrzymując stanowisko wyrażone w zaskarżonej decyzji.</p> <p> <strong> <!-- -->Rozpoznając sprawę Sąd ustalił, co następuje:</strong> </p> <p>Ubezpieczona <span class="anon-block">P. S.</span> ma wykształcenie średnie- technik hotelarstwa.</p> <p>Bezpośrednio przed podjęciem pracy u płatnika składek <span class="anon-block"> (...)</span>, ubezpieczona zatrudniona była, od 02.08.2017r. do 31.03.2018r., w <span class="anon-block"> P.H. (...)</span>.U. <span class="anon-block">M.</span> <span class="anon-block">Z. M.</span> w <span class="anon-block">P.</span> na stanowisku kasjera-sprzedawcy w pełnym wymiarze czasu pracy. Pracowała w <span class="anon-block">P.</span> w <span class="anon-block"> sklepie (...)</span>. Umowa rozwiązała się z upływem czasu, na jaki była zawarta. Pracodawca ten chciał przedłużyć z ubezpieczoną umowę, ale tylko na 1/2 etatu, na co ubezpieczona nie zgodziła się z uwagi na kszot dojazdów do pracy w <span class="anon-block">W.</span> do <span class="anon-block">P.</span>. Taka praca nie opłacałby się ubezpieczonej.</p> <p>W marcu 2018r. ubezpieczona zaczęła szukać nowej pracy. W internecie znalazła ogłoszenie, że jest poszukiwany pracownik do <span class="anon-block"> sklepu (...)</span> w <span class="anon-block">W.</span>, mieszczącym się w <span class="anon-block"> Centrum Handlowym (...)</span>.</p> <p>3 kwietnia 2018r. ubezpieczona podpisała z płatnikiem składek <span class="anon-block"> (...) Sp. z o.o.</span> z siedzibą w <span class="anon-block">W.</span>, umowę o pracę na okres próbny do 02.07.2018r., w pełnym wymiarze czasu pracy, na stanowisku sprzedawcy, za wynagrodzeniem 2.000,00zł brutto plus premia.</p> <p>Ubezpieczona zdecydowała się podjąć tę pracę, bo miała do niej blisko z miejsca zamieszkania, nie musiała dojeżdżać do pracy.</p> <p>Ubezpieczona została zgłoszona do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych przez płatnika składek od 03.04.2018r. do 09.12.2018r. z wynagrodzeniem 2.100,00zł brutto.</p> <p>Ubezpieczona w dniu podpisania umowy o pracę przeszła szkolenie wstępne w zakresie BHP. W tym samym dniu przedłożony został ubezpieczonej zakres obowiązków na stanowisku sprzedawcy, do którego należało min. sprzedawanie towaru i obsługa klienta, przyjęcie dostawy do sklepu pod nadzorem przełożonych, przygotowywanie sprzętu do rozwozu dla klienta oraz do transportu w innych celach, np. dostarczenia towaru do innego sklepu. Czynności w ramach ekspozycji sprzętu, pod nadzorem przełożonych, jak czyszczenie sprzętu, oznaczanie towarów ceną, układanie towaru w magazynie.</p> <p>Ubezpieczona przeszła wstępne badania lekarskie 29.03.2018r.</p> <p>Ubezpieczona faktycznie podjęła pracę 3 kwietnia 2018r.</p> <p>11 maja 2018r. poszła na wizytę do lekarza ginekologa i okazało się, że jest w ciąży. O stanie ciąży ubezpieczona następnego dnia zawiadomiła pracodawcę.</p> <p>Ubezpieczona pracowała do końca czerwca 2018r.</p> <p>Umowa o pracę uległa przedłużeniu do dnia porodu.</p> <p>Z powodu problemów zdrowotnych związanych ciążą, ubezpieczona od 21.05.2018r. przebywała na zwolnieniu lekarskim, a od 09.12.2018r. wniosła o wypłatę zasiłku macierzyńskiego.</p> <p>(dowód: akta organu rentowego, akta osobowe ubezpieczonej, karta ciąży, zeznania ubezpieczonej złożone na rozprawie 07.10.2019r., protokół elektroniczny rozprawy k. 27 a.s.)</p> <p>Zgromadzony materiał dowodowy Sąd uznał za kompletny i przekonujący, przez co mogący stanowić podstawę rozstrzygnięcia.</p> <p> <strong> <!-- -->Mając na uwadze powyższe ustalenia Sąd zważył, co następuje:</strong> </p> <p>Odwołanie ubezpieczonej zasługuje na uwzględnienie.</p> <p>Zgodnie z treścią <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19981370887" title="Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych - Dz. U. z 1998 r. Nr 137, poz. 887 (art. 6;art. 6 ust. 1;art. 6 ust. 1 pkt. 1;art. 11;art. 11 ust. 1;art. 12;art. 12 ust. 1)">art. 6 ust. 1 pkt. 1 i art. 11 ust. 1 oraz art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych</a> (j.t. Dz. U. z 2019r., poz. 300), pracownicy podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu. Obowiązkowym ubezpieczeniom pracownicy podlegają od dnia nawiązania stosunku pracy do dnia jego ustania (<a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19981370887" title="Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych - Dz. U. z 1998 r. Nr 137, poz. 887 (art. 13)">art. 13</a>).</p> <p>Jak stanowi <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19740240141" title="Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy - Dz. U. z 1974 r. Nr 24, poz. 141 (art. 22)">art. 22 kp</a> przez nawiązanie stosunku pracy pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a pracodawca do zatrudniania pracownika za wynagrodzeniem.</p> <p>Umowa o pracę określa strony umowy, rodzaj umowy, datę jej zawarcia oraz warunki pracy i płacy w szczególności wynagrodzenie za pracę odpowiadające rodzajowi pracy ze wskazaniem składników wynagrodzenia oraz wymiar czasu pracy – <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19740240141" title="Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy - Dz. U. z 1974 r. Nr 24, poz. 141 (art. 29;art. 29 § 1)">art.29 § 1 kp</a>.</p> <p>Organ rentowy, wydając decyzję o podleganiu ubezpieczonej ubezpieczeniom społecznym w tytułu zatrudnienia u płatnika składek, podważył umowę łączącą strony w zakresie faktycznego wykonywania pracy przez ubezpieczoną.</p> <p>Zatem kwestia sporna w niniejszej sprawie sprowadza się do tego, czy stan faktyczny ustalony w tej konkretnej sprawie, a wynikający z zeznań ubezpieczonej, jak również z dowodów z dokumentów, pozwala na uznanie, że umowa o pracę z 03.04.2018r. zawarta między płatnikiem składek a ubezpieczoną, jest czynnością prawną sprzeczną z zasadami współżycia społecznego, jak to twierdzi organ rentowy w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji – czy też nie i jakie są tego przyczyny.</p> <p>W ocenie Sądu postępowanie dowodowe nie wykazało, że umowa o pracę z 03.04. 2018r. jest czynnością sprzeczną z zasadami współżycia społecznego.</p> <p>Jak wynika z treści <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640160093" title="Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny - Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 (art. 58;art. 58 § 2)">art.58 §2 kc</a> nieważna jest czynność prawna sprzeczna z zasadami współżycia społecznego0.</p> <p>O sprzeczności z zasadami współżycia społecznego można mówić zarówno wtedy, gdy z tymi zasadami nie daje się pogodzić treść czynności prawnej albo jej cel, ale także wtedy, gdy czynność jest przedsięwzięta w celu obejścia zasad współżycia społecznego. Czyli, dla oceny, czy zachodzi wypadek, o jakim mowa w <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640160093" title="Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny - Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 (art. 58;art. 58 § 2)">art. 58 § 2 k.c.</a>, obok treści czynności prawnej miarodajny jest jej skutek, a w szczególności to, czy w wyniku podjęcia czynności powstanie uprawnienie lub obowiązek, którego wykonanie spowoduje wystąpienie stanu sprzecznego z zasadami współżycia społecznego. Podobnie jak w przypadku działania w celu obejścia prawa, konieczna jest świadomość uczestników czynności, obejmująca co najmniej nieuchronność wystąpienia skutku sprzecznego z zasadami współżycia społecznego.</p> <p>Wskazać należy, iż w orzecznictwie sądowym stwierdzano nieważność czynności prawnej jako naruszającej zasady współżycia społecznego m.in. w razie nadmiernego uprzywilejowania płacowego pracownika, będącego przejawem świadomego zamiaru osiągnięcia nieuzasadnionych korzyści z systemu ubezpieczeń społecznych kosztem innych uczestników tego system.</p> <p>Jednakże postępowanie dowodowe w niniejszej sprawie nie daje podstaw do uznania, że celem stron umowy o pracę z 03.04.2018r. było uzyskanie przez odwołującą świadczeń z ubezpieczenia społecznego i to świadczeń nienależnych.</p> <p>Ubezpieczona podjęła pracę u płatnika składek w sytuacji, gdy płatnik szukał pracownika do swojego sklepu. Zamieścił ogłoszenie w internecie, na które ubezpieczona odpowiedziała. Ubezpieczona poszukiwała natomiast nowej pracy, bo dotychczasowy pracodawca zamierzał ubezpieczoną zatrudnić jedynie na ½ etatu, a to dla ubezpieczonej nie było korzystne finansowo, zwłaszcza, że do pracy u poprzedniego pracodawcy dojeżdżała z <span class="anon-block">W.</span> do <span class="anon-block">P.</span>. Ubezpieczona miała już doświadczenie w pracy sprzedawcy w sklepie ze sprzętem elektronicznym. A w charakterze sprzedawcy pracuje już od 2011r.</p> <p>Nadto ubezpieczona, podejmując pracę u płatnika składek na początku kwietnia 2018r., nie wiedziała, że jest w ciąży. Ciąża została stwierdzona 11 maja 2108r.</p> <p>Ubezpieczona faktycznie pracę podjęła i świadczyła ją do 20 maja 2018r. , a następnie z uwagi na stan zdrowia związany z ciążą, stała się niezdolna do pracy.</p> <p>W niniejszej sprawie nadto nie doszło do naruszenia przepisu <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19740240141" title="Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy - Dz. U. z 1974 r. Nr 24, poz. 141 (art. 22;art. 22 § 1)">art. 22 § 1 k.p.</a>, ponieważ ubezpieczona zobowiązała się i świadczyła pracę określoną w umowie o pracę na rzecz pracodawcy, pod kierownictwem pracodawcy, za co miała otrzymywać ustalone w umowie o pracę wynagrodzenie. W takiej sytuacji niewątpliwie posiadała status pracownika, zaś zawarta między stronami umowa o pracę nie może być uznana za czynność prawną sprzeczną z zasadami współżycia społecznego, co w konsekwencji powodowałoby jej nieważność.</p> <p>Za takim przyjęciem przemawiają zeznania ubezpieczonej, którym Sąd w pełni dał wiarę, ponieważ są one przekonujące, logiczne, pokrywają się z dopuszczoną w sprawie dokumentacją akt osobowych i dokumentacją znajdująca się w aktach organu rentowego oraz kartą przebiegu ciąży. Sąd uznał, że zeznania te w świetle zgromadzonych dowodów z dokumentów są wystarczające do rozstrzygnięcia sprawy, gdy dodatkowo żadna ze stron nie wnosiła o przeprowadzenie kolejnych dowodów.</p> <p>Mając powyższe na uwadze, z mocy powołanych przepisów i <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640430296" title="Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego - Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 (art. 477(14);art. 477(14) § 2)">art. 477<sup> <!-- -->14</sup> § 2 kpc</a>, Sąd zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że stwierdził, iż ubezpieczona <span class="anon-block">P. S.</span> jako pracownik u płatnika składek <span class="anon-block"> (...) Sp. z o.o.</span> podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu, wypadkowemu od 03 kwietnia 2018r. do 9 grudnia 2018r.</p> <p>Sędzia</p> </div>