VIII U 1279/18
Суды общей юрисдикции2019-10-08
Номер дела
VIII U 1279/18
Дата решения
2019-10-08
Тип
REASONS
Судьи
Paulina Kuźma (PRESIDING_JUDGE)
Правовое основание
Текст решения
<div>
<h2>UZASADNIENIE</h2>
<p>Decyzją z dnia 6 kwietnia 2018 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych - Oddział w <span class="anon-block">B.</span> stwierdził, że składki na ubezpieczenia społeczne oraz ubezpieczenie zdrowotne <span class="anon-block">P. K.</span> jako pracownika <span class="anon-block">I. K.</span> należy obliczać od 26 października 2017 roku od kwoty minimalnego wynagrodzenia obowiązującego w danym okresie. W uzasadnieniu organ rentowy wskazał, że ustalone w umowie o pracę pomiędzy wskazanymi osobami wynagrodzenie miesięczne ubezpieczonej na kwotę 7.080 złotych przekracza znacznie minimalne wynagrodzenie obowiązujące przy zatrudnieniu w pełnym wymiarze czasu pracy (2000 złotych), jest nadto wyższe od wynagrodzeń innych pracowników zatrudnionych u płatnika w pełnym wymiarze czasu pracy, zgłoszonych do ubezpieczeń z podstawą wymiaru odpowiadającą minimalnemu wynagrodzeniu za pracę lub w wysokości niewiele wyższej, tj. 2175 złotych i 2500 złotych. Podał nadto, że pracownik zatrudniony wcześniej na ¼ etatu na stanowisku dziewiarza miał ustalone wynagrodzenie na 500 złotych miesięcznie, zaś osoba zastępująca ubezpieczoną jest zatrudniona w pełnym wymiarze czasu pracy z wynagrodzeniem 2175 złotych. Organ podniósł także, że <span class="anon-block">P. K.</span> była wcześniej – od 2 stycznia 2017 roku do 31 marca 2017 roku pracownikiem <span class="anon-block">I. K.</span>, zatrudnionym na ¼ etatu z wynagrodzeniem 500 złotych miesięcznie, co skłania do tezy, że kwota wynagrodzenia wnioskodawczyni w okresie bezpośrednio poprzedzającym nieobecność w pracy z powodu niezdolności do pracy miała na celu jedynie zapewnienie jej wysokich świadczeń z ubezpieczeń społecznych w czasie długotrwałej niezdolności do pracy. /<em>
<!-- -->decyzja k. 43-47 akt ZUS</em>/</p>
<p>W dniu 15 maja 2018 roku <span class="anon-block">P. K.</span>, reprezentowana przez adwokata, odwołała się od powyższej decyzji, wnosząc o jej zmianę decyzji poprzez orzeczenie, iż składki na ubezpieczenia społeczne oraz ubezpieczenie zdrowotne ubezpieczonej należy obliczać od 26 października 2017 roku od kwot wykazanych w imiennych raportach rozliczeniowych przedstawionych przez płatnika (za miesiąc październik 2017 roku – od kwoty 1.287,27 złotych, za miesiące listopad i grudzień 2017 roku – od kwoty 7080 złotych, za miesiąc styczeń 2018 roku – od kwoty 236 złotych). Wniosła nadto o zasądzenie kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. W uzasadnieniu wskazała, że jej zatrudnienie od 26 października 2017 roku dotyczyło zupełnie innego stanowiska niż to, które zajmowała w okresie od 2 stycznia 2017 roku do 31 marca 2017 roku, a do szybszego przejścia ubezpieczonej na zwolnienie doszło z uwagi na komplikacje ciąży, których w żaden sposób nie mogła przewidzieć w czasie zawierania umowy. /<em>
<!-- -->odwołanie k. 2-6</em>/</p>
<p>Odpowiadając na odwołanie pismem z dnia 18 czerwca 2018 roku organ rentowy wniósł o jego oddalenie podtrzymując argumentację zawartą w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji. <em>
<!-- -->/odpowiedź na odwołanie k. 7-9/ </em>
</p>
<p>
<span class="anon-block">I. K.</span> w toku procesu przyłączyła się do stanowiska wnioskodawczyni. <em>
<!-- -->/niesporne/</em>
</p>
<p>
<strong>
<!-- -->
<em>
<!-- -->Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny:</em>
</strong>
</p>
<p>
<span class="anon-block">I. K.</span> prowadzi od 12 lipca 2000 roku działalność gospodarczą – <span class="anon-block"> Firmę Produkcyjno - Handlowo - Usługową (...)</span>, zajmując się produkcją czapek, kominów i szalików. <em>
<!-- -->/wydruk <span class="anon-block"> (...)</span> k 3 akt ZUS</em>
</p>
<p>
<span class="anon-block">P. K.</span> była pracownikiem <span class="anon-block">I. K.</span> w okresie od 2 stycznia 2017 roku do 31 marca 2017 roku, zatrudnionym w wymiarze ¼ etatu na stanowisku przedstawiciela handlowego za wynagrodzeniem 500 złotych brutto miesięcznie. <em>
<!-- -->(niesporne)</em>
</p>
<p>W okresie tym u płatnika zatrudniony był także (od 2015 roku) dziewiarz - <span class="anon-block">R. A.</span>. <em>
<!-- -->/ przesłuchanie wnioskodawczyni i płatnika – e – protokół rozprawy z dnia 27.08.2019 r. - płyta CD k 136 w zw. z informacyjnymi wyjaśnieniami – e-protokół rozprawy z dnia 26.02.2019 r. - płyta CD k 67/</em>
</p>
<p>W trakcie tego zatrudnienia do obowiązków ubezpieczonej należało pozyskiwanie klientów i oferowanie im produktów płatnika – czapek, szalików i kominów. W tym celu jeździła do klientów. <em>
<!-- -->/przesłuchanie wnioskodawczyni – e – protokół rozprawy z dnia 27.08.2019 r. - płyta CD k 136 w zw. z informacyjnymi wyjaśnieniami – e-protokół rozprawy z dnia 26.02.2019 r. - płyta CD k 67/</em>
</p>
<p>Po wskazanym okresie zatrudnienia wnioskodawczyni rozpoczęła prowadzenie własnej pozarolniczej działalności gospodarczej pod <span class="anon-block"> firmą (...)</span>, którą nadal prowadzi. <em>
<!-- -->/wydruk <span class="anon-block"> (...)</span> k 35 akt ZUS, przesłuchanie wnioskodawczyni – e – protokół rozprawy z dnia 27.08.2019 r. - płyta CD k 136 w zw. z informacyjnymi wyjaśnieniami – e-protokół rozprawy z dnia 26.02.2019 r. - płyta CD k 67/</em>
</p>
<p>W dniu 7 sierpnia 2017 roku wnioskodawczyni poroniła ciążę, będąc w jej 13 – tym tygodniu. <em>
<!-- -->/karta informacyjna k 21/</em>
</p>
<p>W sierpniu 2017 roku wnioskodawczyni spotkała się z płatniczką i wzajemnie obie uzgodniły, że <span class="anon-block">P. K.</span> zostanie ponownie pracownikiem <span class="anon-block">I. K.</span> zatrudnionym na stanowisku programisty dziewiarza. <em>
<!-- -->/przesłuchanie wnioskodawczyni – e – protokół rozprawy z dnia 27.08.2019 r. - płyta CD k 136 w zw. z informacyjnymi wyjaśnieniami – e-protokół rozprawy z dnia 26.02.2019 r. - płyta CD k 67/</em>
</p>
<p>W dniu 26 października 2017 roku pomiędzy ubezpieczoną a płatnikiem doszło do zawarcia nowej umowy o pracę, na mocy której <span class="anon-block">P. K.</span> została zatrudniona na czas określony do dnia 31 października 2018 roku, w pełnym wymiarze czasu pracy na stanowisku programisty – dziewiarza. Wynagrodzenie wskazane w umowie określone zostało na 7.080 złotych. <em>
<!-- -->/umowa o pracę k 11 akt ZUS/</em>
</p>
<p>Do zadań wnioskodawczyni na tym stanowisku należało:</p>
<p>1.
Opracowywanie i wdrażanie do użytku programów zarządzających bazami danych kontrahentów,</p>
<p>2.
Projektowanie i realizacja produkcji czapek,</p>
<p>3.
Dobieranie odpowiednich przędz do zaprojektowanych czapek,</p>
<p>4.
Opracowywanie rozwiązań technicznych na bazie specyfikacji wymagań,</p>
<p>5.
<span class="anon-block">D.</span> błędów oprogramowania,</p>
<p>6.
Prowadzenie dokumentacji związanej z projektem,</p>
<p>7.
Analiza wymagań oraz bezpośredni kontakt z nabytymi klientami,</p>
<p>8.
Poszukiwanie nowych klientów,</p>
<p>9.
Sprawdzanie parametrów strukturalnych wyrobów,</p>
<p>10.
<span class="anon-block"> (...)</span> maszyn dziewiarskich,</p>
<p>11.
Świadczenie pracy poza stałym miejscem jej wykonywania,</p>
<p>12.
Wyjazdy służbowe zatwierdzone przez pracodawcę,</p>
<p>13.
Zdawanie sprawozdania z pracy osób zatrudnionych w <span class="anon-block">Ł.</span> przy <span class="anon-block">ul. (...)</span>.</p>
<p>
<em>
<!-- -->/zakres obowiązków pracownika k 14 akt ZUS/</em>
</p>
<p>Dochód roczny osiągnięty przez <span class="anon-block">I. K.</span> w 2017 roku zamknął się kwotą 81.528,59 złotych. <em>
<!-- -->/zestawienie roczne/</em>
</p>
<p>W okresie od 16 do 19 grudnia 2017 roku <span class="anon-block">P. K.</span> przebywała w <span class="anon-block"> szpitalu – Instytucie Centrum (...)</span> w <span class="anon-block">Ł.</span>, gdzie stwierdzono występujące w 15 tygodniu ciąży poronienie zagrażające, udzielając jej zwolnienia lekarskiego. <em>
<!-- -->/karta informacyjna k 184-185/</em>
</p>
<p>Wnioskodawczyni podpisała się na liście obecności potwierdzając swą obecność w pracy w dniach kiedy przebywała w szpitalu – tj. 18 i 19 grudnia 2017 roku. <em>
<!-- -->/lista obecności k 17 akt ZUS/</em>
</p>
<p>W okresie od 3 stycznia 2018 <span class="anon-block">P. K.</span> była niezdolna do pracy z powodu choroby przypadającej w okresie ciąży, a od 31 stycznia 2018 roku do 7 lutego 2018 roku przebywała w <span class="anon-block"> szpitalu – Instytucie Centrum (...)</span> w <span class="anon-block">Ł.</span>, gdzie zgłosiła się z powodu występujących w 22 tygodniu ciąży zaburzeń błędnikowych. <em>
<!-- -->/karta informacyjna k 23-26/</em>
</p>
<p>Po przejściu wnioskodawczyni na zwolnienie lekarskie <span class="anon-block">I. K.</span> nie zatrudniła nikogo na jej zastępstwo. Obecnie programowaniem zajmuje się dziewiarz zatrudniony już od 2015 roku – <span class="anon-block">R. A.</span>, zarabiający 1.600 złotych. <em>
<!-- -->/przesłuchanie płatnika – e – protokół rozprawy z dnia 27.08.2019 r. - płyta CD k 136 w zw. z informacyjnymi wyjaśnieniami – e-protokół rozprawy z dnia 26.02.2019 r. - płyta CD k 67/</em>
</p>
<p>Powyższych ustaleń Sąd dokonał w oparciu o powołane dowody z dokumentów i przesłuchania stron.</p>
<p>Rozpoznając sprawę Sąd oddalił wniosek ubezpieczonej o dopuszczenie dowodu z opinii biegłego ds. wynagrodzeń. Okoliczność wysokości wynagrodzenia osoby zatrudnionej na stanowisku dziewiarza programisty z uwzględnieniem zakresu obowiązków ubezpieczonej pozostaje – w świetle faktów ustalonych w toku niniejszego postepowania – bez wpływu na treść rozstrzygnięcia.</p>
<p>
<strong>
<!-- -->
<em>
<!-- -->Sąd Okręgowy zważył, co następuje:</em>
</strong>
</p>
<p>Odwołanie nie jest zasadne.</p>
<p>Zgodnie z <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19981370887" title="Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych - Dz. U. z 1998 r. Nr 137, poz. 887 (art. 6;art. 6 ust. 1;art. 6 ust. 1 pkt. 1;art. 13;art. 13 pkt. 1)">art. 6 ust. 1 pkt.1 i art. 13 pkt.1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych</a> (t.j. Dz. U. z 2019 poz. 300) obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnym, rentowym, chorobowym i wypadkowym - podlegają osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są pracownikami w okresie od nawiązania stosunku pracy do dnia jego ustania.</p>
<p>Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe ubezpieczonych będących pracownikami, w myśl art. 18 ust. 1 cytowanej ustawy, stanowi przychód, o którym mowa w art. 4 pkt 9, to jest przychód w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych z tytułu zatrudnienia w ramach stosunku pracy.</p>
<p>W rozpoznawanej sprawie organ rentowy nie kwestionował faktu nawiązania stosunku pracy między ubezpieczoną a płatnikiem i świadczenia tej pracy przez wnioskodawczynię na podstawie umowy o pracę. Zakwestionował jedynie ważność postanowień umowy o pracę zawartej przez strony w dniu 26 października 2017 roku, na mocy której wynagrodzenie za pracę wnioskodawczyni ustalono na poziomie 7080 złotych brutto miesięcznie. Uznając postanowienia tej umowy w kwestii wysokości wynagrodzenia za nieważne na podstawie <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640160093" title="Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny - Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 (art. 58;art. 58 § 2)">art. 58 § 2 k.c.</a> organ rentowy przyjął, że miesięczna podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne z tytułu zatrudnienia od tej daty stanowi kwota minimalnego wynagrodzenia obowiązującego w danym okresie.</p>
<p>Dopuszczalność dokonywania przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych kontroli i kwestionowania wysokości wynagrodzenia pracownika stanowiącego podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, jeżeli okoliczności sprawy wskazują, że zostało wypłacone na podstawie umowy sprzecznej z prawem, zasadami współżycia społecznego lub zmierzającej do obejścia prawa (<a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640160093" title="Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny - Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 (art. 58)">art. 58 k.c.</a>), jest w orzecznictwie Sądu Najwyższego niekwestionowana <em>
<!-- -->(por. uchwała Sądu Najwyższego z dnia 27 kwietnia 2005 r. sygn. II UZP 2/05, opubl. OSNP 2005 nr 21, poz. 338; wyrok Sądu Najwyższego z dnia 4 sierpnia 2005 r. sygn. II UK 16/05, opubl. OSNP 2006/11-12/191; wyrok Sądu Najwyższego z dnia 9 sierpnia 2005 r. sygn. III UK 89/05, opubl. OSNP 2006/11-12/192; wyrok Sądu Najwyższego z dnia 19 maja 2009 r. sygn. III UK 7/09, LEX nr 509047). </em>
</p>
<p>W uchwale z dnia 27 kwietnia 2005 r. sygn. II UZP 2/05 (<em>
<!-- -->opubl. OSNP 2005 nr 21, poz. 338) </em>Sąd Najwyższy sformułował tezę, iż – na gruncie <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640160093" title="Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny - Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 (art. 353(1))">art. 353<sup>
<!-- -->1</sup> k.c.</a> - w prawie pracy obowiązuje zasada swobodnego kształtowania postanowień umownych, przy czym wolność kontraktowa realizuje się tylko w takim zakresie, w jakim przewiduje to obowiązujące prawo. Autonomia stron umowy w kształtowaniu jej postanowień podlega więc ochronie jedynie w ramach wartości uznawanych i realizowanych przez system prawa, a strony obowiązuje nie tylko respektowanie własnego interesu jednostkowego, lecz także wzgląd na interes publiczny.</p>
<p>Powyższe przeniósł Sąd Najwyższy na grunt prawa ubezpieczeń społecznych stwierdzając, iż <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19981370887" title="Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych - Dz. U. z 1998 r. Nr 137, poz. 887 (art. 18;art. 18 ust. 1)">art. 18 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych</a>, w związku z <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19910800350" title="Ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych - Dz. U. z 1991 r. Nr 80, poz. 350 (art. 12;art. 12 ust. 1)">art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych</a> oraz z przepisami <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19981611106" title="Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe - Dz. U. z 1998 r. Nr 161, poz. 1106 ()">rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe</a>, musi być uzupełniony w ramach systemu prawnego stwierdzeniem, że podstawę wymiaru składki ubezpieczonego będącego pracownikiem stanowi wynagrodzenie godziwe, a więc należne, właściwe, odpowiednie, rzetelne, uczciwe i sprawiedliwe, zachowujące cechy ekwiwalentności do pracy. Ocena godziwości wynagrodzenia wymaga uwzględnienia okoliczności każdego konkretnego przypadku, a zwłaszcza rodzaju, ilości i jakości świadczonej pracy oraz wymaganych kwalifikacji.</p>
<p>Przytoczony pogląd Sądu Najwyższego dopuszczający kompetencję organu ubezpieczeń społecznych w zakresie weryfikowania treści umowy o pracę w zakresie postanowień określających wynagrodzenie za pracę, czyli przychód zadeklarowany jako podstawa wymiaru składek, został podzielony w orzecznictwie sądów powszechnych <em>
<!-- -->(por. wyrok Sądu Apelacyjnego w Łodzi z dnia 24 października 2012 r. sygn. III AUa 1356/12, LEX nr 1237108; wyrok Sądu Apelacyjnego w Krakowie z dnia 10 stycznia 2013 r. sygn. III AUa 1039/12, LEX nr 1267331). </em>Stanowisko to Sąd orzekający w niniejszej sprawie również podziela.</p>
<p>Zdaniem Sądu Okręgowego w będącej przedmiotem rozpoznania sprawie kwestionowanie przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych wysokości ustalonego w umowie o pracę wynagrodzenia, w świetle poczynionych ustaleń faktycznych, było uzasadnione.</p>
<p>Materiał dowodowy zgromadzony w niniejszym postepowaniu wykazał bowiem, że nie było żadnej gospodarczej potrzeby płatnika do zatrudnienia wnioskodawczyni z tak wysoką – kilkukrotnie odbiegającą od wynagrodzeń innych pracowników <span class="anon-block">I. K.</span> wysokością podstawą wymiaru składek. Wskazać w tym miejscu należy, że ani przed spornym okresem zatrudnienia ani od chwili przejścia wnioskodawczyni na zwolnienie lekarskie płatnik nie zatrudniał nikogo na jej miejsce z takim wynagrodzeniem.</p>
<p>Wskazywana przez <span class="anon-block">I. K.</span> niesporna w sprawie okoliczność, że przed 26 października 2017 roku programowanie czapek raz w miesiącu zlecała osobom niebędącym jej pracownikami, których danych nie była nawet w stanie w żaden sposób wskazać, świadczy o marginalnym znaczeniu tej czynności dla prowadzonej przez nią działalności. Powyższy fakt prowadzi do wniosku, że programowanie produkcji i projektowanie czapek nie było czynnością powtarzalną codziennie, wymagającą zatrudnienia pracownika na podstawie umowy o pracę w pełnym wymiarze czasu pracy za wynagrodzeniem 7080 złotych. Nie bez znaczenia dla powyższej konstatacji pozostaje także niesporna w sprawie okoliczność, że po przejściu wnioskodawczyni na zwolnienie lekarskie <span class="anon-block">I. K.</span> nie zatrudniła nikogo na zastępstwo, gdyż miała już zrobione wzory czapek na cały 2018 rok, zaś obecnie programowaniem zajmuje się dziewiarz zatrudniony już od 2015 roku – <span class="anon-block">R. A.</span>, zarabiający tylko 1.600 złotych.</p>
<p>Tak rażąca dysproporcja wynagrodzeń ustalonych dla tej samej czynności powoduje, że brak jest w niniejszej sprawie racjonalnych podstaw do przyjęcia wysokości wynagrodzenia wnioskodawczyni w spornym okresie na kwotę 7080 złotych.</p>
<p>Teza powyższa doznaje wzmocnienia wobec ustalonego przez Sąd faktu sfałszowania dokumentu i podpisania się wnioskodawczyni na liście obecności w dniach kiedy przebywała w szpitalu, co – w ocenie Sądu – świadczyć może tylko z nierzeczywistą intencją stron umowy dotyczącą nie tylko zatrudnienia skarżącej w spornym okresie, ale i wysokości jej wynagrodzenia w obliczu stanu ciąży i związanych z nią na przyszłość świadczeń z ubezpieczenia społecznego w wysokości pochodnej od wysokiej pozornie ustalonej podstawy wymiaru składek.</p>
<p>Oceniając zebrany w sprawie materiał dowodowy Sąd doszedł do przekonania, że w chwili zawierania umowy o pracę – 26 października 2017 roku wnioskodawczyni mogła zasadnie przewidywać, że jest w ciąży, skoro – jak sama podczas rozprawy przyznała – termin porodu był przewidziany na czerwic 2018 roku.</p>
<p>Postępowanie w sposób jednoznaczny i nie budzący żadnych wątpliwości wykazało zatem, iż w momencie podpisywania umowy w dniu 26 października 2017 roku, ustalającej wysokość wynagrodzenia na poziomie 7.080 złotych, strony nie miały uzasadnionych powodów do określenia wynagrodzenia wnioskodawczyni na poziomie wyższym niż przewidziany we wcześniejszej umowie.</p>
<p>W ocenie Sądu kwota wynagrodzenia za pracę wskazana w umowie stanowiła jedynie próbę zabezpieczenia interesów finansowych <span class="anon-block">P. K.</span> w zakresie korzystania ze świadczeń z ubezpieczenia społecznego, wobec dającej się przewidzieć – w związku z wcześniejszym jej stanem zdrowia – poronieniem w sierpniu 2017 roku - absencji w związku z niezdolnością do pracy z powodu choroby przypadającej w okresie kolejnej ciąży.</p>
<p>W tych okolicznościach uznać należy, że ustalenie podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne skarżącej od 26 października 2017 roku w kwocie znacząco odbiegającej od podstaw innych pracowników płatnika nastąpiło w warunkach <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640430296" title="Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego - Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 (art. 58;art. 58 § 2)">art. 58 § 2 k.p.c.</a>, tj. narusza zasady współżycia społecznego.</p>
<p>Uzasadnia to oddalenie odwołania, o czym Sąd Okręgowy orzekł na podstawie <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640430296" title="Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego - Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 (art. 477(14);art. 477(14) § 1)">art.477<sup>
<!-- -->14</sup> § 1 k.p.c.</a>
</p>
<table>
<colgroup>
<col width="643"/>
</colgroup>
<tr>
<td> </td>
</tr>
</table>
</div>