Ppolska.starec← UrzadnikВойти

III AUa 761/19

Суды общей юрисдикции2019-10-08
Номер дела
III AUa 761/19
Дата решения
2019-10-08
Тип
SENTENCE

Судьи

Beata Golba-KilianDaria StanekGrażyna Czyżak (PRESIDING_JUDGE)

Правовое основание

Текст решения

<p>Sygn. akt III AUa 761/19</p> <div> <h2>WYROK</h2> <p> <strong> <!-- -->W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ</strong> </p> <p>Dnia 8 października 2019 r.</p> <p>Sąd Apelacyjny w Gdańsku – III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych</p> <p>w składzie:</p> <table> <colgroup> <col width="153"/> <col width="402"/> </colgroup> <tr> <td> <p>Przewodniczący:</p> </td> <td> <p>SSA Grażyna Czyżak</p> </td> </tr> <tr> <td> <p>Sędziowie:</p> </td> <td> <p>SSA Daria Stanek (spr.)</p> <p>SSO del. Beata Golba – Kilian</p> </td> </tr> <tr> <td> <p>Protokolant:</p> </td> <td> <p>sekretarz sądowy Urszula Kowalska</p> </td> </tr> </table> <p>po rozpoznaniu w dniu 8 października 2019 r. w Gdańsku</p> <p>sprawy <span class="anon-block">(...)</span>spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w <span class="anon-block">P.</span> i <span class="anon-block">(...)</span> spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w <span class="anon-block">P.</span> </p> <p>z udziałem <span class="anon-block">W. M.</span> </p> <p>przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w <span class="anon-block">G.</span> </p> <p>o podstawę wymiaru składek</p> <p>na skutek apelacji <span class="anon-block">(...)</span>spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w <span class="anon-block">P.</span> i <span class="anon-block">(...)</span> spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w <span class="anon-block">P.</span> </p> <p>od wyroku Sądu Okręgowego w Gdańsku VII Wydziału Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 28 marca 2019 r., sygn. akt VII U 1206/18</p> <p>1)  oddala apelację;</p> <p>2)  zasądza od <span class="anon-block">(...)</span>spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w <span class="anon-block">P.</span> oraz <span class="anon-block">(...)</span>spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w <span class="anon-block">P.</span> solidarnie na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w <span class="anon-block">G.</span> kwotę 675,00 (sześćset siedemdziesiąt pięć 00/100) złotych tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego za drugą instancję.</p> <p>SSO del. Beata Golba – Kilian SSA Grażyna Czyżak SSA Daria Stanek</p> <p>Sygn. akt III AUa 761/19</p> </div> <div> <h2>UZASADNIENIE</h2> <p>Decyzją z 11 stycznia 2018 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w <span class="anon-block">G.</span> ustalił wysokość podstawy wymiaru składek na obowiązkowe ubezpieczenia emerytalne, rentowe, chorobowe, wypadkowe i zdrowotne <span class="anon-block">W. M.</span> jako pracownika <br/>u płatnika składek<span class="anon-block">(...)</span> sp. o.o. w <span class="anon-block">P.</span> za miesiące od stycznia <br/>do kwietnia 2015 r.</p> <p>Odwołanie od powyższej decyzji wniósł płatnik składek <span class="anon-block">(...)</span>sp. z o.o., wnosząc<br/> o uwzględnienie odwołania i zmianę zaskarżonej decyzji w całości poprzez stwierdzenie, <br/>że podstawą wymiaru składek na ubezpieczenia - emerytalne i rentowe, chorobowe, wypadkowe, zdrowotne - powinno stanowić wyłącznie wynagrodzenie za pracę w <span class="anon-block">(...)</span>Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, a nie wynagrodzenie za pracę powiększone <br/>o wynagrodzenie z tytułu wykonywania zleceń na rzecz <span class="anon-block">(...)</span> Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, względnie o niezwłoczne uchylenie zaskarżonej decyzji przez organ <br/>w przypadku uznania odwołania za słuszne.</p> <p>Odwołanie od powyższej decyzji wniósł płatnik składek<span class="anon-block">(...)</span>sp. z o.o., wnosząc <br/>o uwzględnienie odwołania i zmianę zaskarżonej decyzji w całości poprzez stwierdzenie, <br/>że podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia powinno stanowić wynagrodzenie z tytułu umów cywilnoprawnych w <span class="anon-block">(...)</span>sp. o.o. za okres wskazany w decyzji, względnie <br/>o niezwłoczne uchylenie zaskarżonej decyzji przez organ w przypadku uznania odwołania <br/>za słuszne. Ponadto Skarżący wniósł o dopuszczenie i przeprowadzenie dowodu <br/>z przesłuchania ubezpieczonego oraz przesłuchania płatnika na okoliczności związane <br/>z realizacją przez ubezpieczonego prac na rzecz <span class="anon-block">(...)</span> sp. z o. o., niezależnie od czynności wykonywanych na rzecz <span class="anon-block">(...)</span> sp. z o. o. </p> <p>Ubezpieczony <span class="anon-block">W. M.</span> jako uczestnik przychylił się do stanowiska skarżących spółek.</p> <p>Postanowieniem z 31 lipca 2018 r. Sąd Okręgowy połączył sprawy z odwołań <span class="anon-block">(...)</span> sp. o.o. i <span class="anon-block">(...)</span> sp. z o.o. do wspólnego rozpoznania i rozstrzygnięcia.</p> <p>Sąd Okręgowy w Gdańsku Wydział VII Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem <br/>z 28 marca 2019 r. oddalił odwołania (pkt 1), zasądził od <span class="anon-block">(...)</span>sp. z o.o. w <span class="anon-block">P.</span> <br/>na rzecz pozwanego organu rentowego 900 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego (pkt 2) oraz zasądził od <span class="anon-block">(...)</span> sp. z o.o. w <span class="anon-block">P.</span> na rzecz pozwanego organu rentowego 900 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego <br/>(pkt 3), sygn. akt VII U 1206/18.</p> <p>Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny.</p> <p> <span class="anon-block">(...)</span>sp. z o.o. została zarejestrowana w KRS w dniu 9 stycznia 2003 r. Według wpisu w rejestrze przedmiotem działalności spółki jest: 1) Instalowanie maszyn przemysłowych, sprzętu i wyposażenia (PKD 33.20.Z.) - przeważająca działalność, <br/>2) Produkcja mebli (PKD 31), 3) Wykonywanie robót budowlanych wykończeniowych (PKD 43.3.), 4) Sprzedaż hurtowa mebli biurowych (PKD 46.65.Z.), 5) Sprzedaż hurtowa niewyspecjalizowana (PKD 46.90.Z-), 6) Pozostała wyspecjalizowana sprzedaż hurtowa (PKD 47.7.), 7) Sprzedaż detaliczna mebli, sprzętu oświetleniowego i pozostałych artykułów użytku domowego prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach (PKD 47.59.Z.), 8) Sprzedaż detaliczna prowadzona przez domy sprzedaży wysyłkowej lub Internet (PKD 47.91.Z.), <br/>9) Wynajem i zarządzanie nieruchomościami własnymi lub dzierżawionymi (PKD 68.20.Z.), 10) Pozostałe doradztwo w zakresie prowadzenia działalności gospodarczej i zarządzania (PKD 70.22.1.).</p> <p>W praktyce <span class="anon-block">(...)</span> sp. z o.o. zajmuje się głównie remontem i wyposażaniem statków pasażerskich (<span class="anon-block">(...)</span>) i innych dużych jednostek – statków wojennych, kormoranów, holowników wojskowych, fregat rakietowych <span class="anon-block"> (...)</span>, niemniej jednak zdarza się, że tego rodzaju prace wykonuje na mniejszych jednostkach np. jachtach.</p> <p>Jedynym członkiem zarządu pełniącym funkcję Prezesa Zarządu jest <span class="anon-block">Ł. Ś.</span>. Siedziba spółki mieści się przy ul. <span class="anon-block">(...)</span> w <span class="anon-block">P.</span>. Klienci spółki pochodzą <br/>z Polski i całego świata, należą do nich m.in. Stocznia <span class="anon-block">(...)</span> S.A., <span class="anon-block">(...)</span>stocznie z Niemiec <span class="anon-block">(...)</span>. Usługi świadczone przez spółkę polegają <br/>na montażu wewnątrz statku podłóg, ścian, sufitów, mebli, wyposażenia, elementów dostarczonych przez armatora, izolacji, prac gorących, elementów siłownianych, rurociągów itd. Niejednokrotnie kontrakty podpisane przez spółkę obejmują nie tylko remont statku, <br/>ale również jego wyposażanie. Wówczas <span class="anon-block">(...)</span> sp. z o.o. zleca wykonanie koniecznych elementów podmiotom zewnętrznym, np. produkcję mebli zleca <span class="anon-block">(...)</span> sp. o.o. <br/>W latach 2015-2016 spółka <span class="anon-block">(...)</span> zatrudniało około 500 osób.</p> <p> <span class="anon-block">(...)</span>sp. z o.o. została zarejestrowana w KRS w dniu 9 stycznia 2003 r. Przedmiotem działalności spółki jest:1) Produkcja mebli (PKD 31), 2) Wykonywanie pozostałych robót budowlanych wykończeniowych (PKD 43.39.Z.), 3) Sprzedaż hurtowa niewyspecjalizowana (PKD 46.90.Z.), 4) Sprzedaż detaliczna mebli, sprzętu oświetleniowego i pozostałych artykułów użytku domowego prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach (PKD 47.59.Z.), 5) Wynajem i zarządzanie nieruchomościami własnymi lub dzierżawionymi (PKD 68.20.Z.), 6) Pozostałe doradztwo w zakresie prowadzenia działalności gospodarczej <br/>i zarządzania (PKD 70.22.Z.), 7) Działalność rachunkowo - księgowa; doradztwo podatkowe (PKD 69.20.Z.).</p> <p>W praktyce spółka zajmuje się produkcją mebli na statki, ale też do mieszkań <br/>i domów. Jedynym wspólnikiem spółki jest <span class="anon-block">(...)</span> sp. z o.o., jedynym członkiem zarządu spółki - pełniącym funkcję Prezesa Zarządu jest <span class="anon-block">Ł. Ś.</span>. Siedziba spółki mieści się przy ul. <span class="anon-block">(...)</span> w <span class="anon-block">P.</span>, w tym samym budynku co siedziba spółki <span class="anon-block">(...)</span>. <span class="anon-block">(...)</span>wykonuje meble na statki, które następnie są montowane <br/>przez spółkę<span class="anon-block">(...)</span> lub <span class="anon-block">(...)</span> w ramach realizowanych przez nie kontraktów.</p> <p>Obydwie skarżące spółki mają swoich pracowników, jednak jeżeli jest taka potrzeba, korzystają posiłkowo z pracy pracowników zatrudnionych w pozostałych powiązanych spółkach.</p> <p>Ubezpieczony <span class="anon-block">W. M.</span> jest zatrudniony w <span class="anon-block">(...)</span> sp. z o.o. od 2008 r. na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony. W okresie objętym zaskarżoną decyzją był zatrudniony na stanowisku stolarza i operatora wózka widłowego <br/>z wynagrodzeniem 1370 zł brutto. Do obowiązków ubezpieczonego należało głównie ustawianie maszyn typu <span class="anon-block"> (...)</span> do obróbki drewna, ponadto praca na sztaplarce oraz inne prace magazynowe, związane m.in. z obiorem dostaw. Praca w spółce odbywała się w godzinach <br/>od 7.00 do 15.00. Zdarzało się jednak w spornym okresie, że prezes zarządu spółki <br/>lub kierownik pytali się ubezpieczonego, czy nie mógłby danego dnia zostać dłużej w pracy, po godzinie 15.00. Ubezpieczony godził się na prace po godzinach, przełożeni mówili mu wówczas, że zostanie to rozliczone. Rodzaj pracy po godzinach nie różnił się od pracy wykonywanej przed 15.00.</p> <p>W okresie zatrudnienia na podstawie umowy o pracę w spółce <span class="anon-block">(...)</span> <br/> Sp. z o.o. <span class="anon-block">W. M.</span> zawierał ze spółką <span class="anon-block">(...)</span> sp. z o.o. szereg umów cywilnoprawnych w formie pisemnej, w których wpisywano jako przedmiot umowy:</p> <p>• prace stolarskie od 01.12.2014 r. do 31.12.2014 r.; z tego tytułu ubezpieczony otrzymał wynagrodzenie 1592,00 zł netto (1887,80 brutto; wypłacone w styczniu 2015 r.);</p> <p>• prace stolarskiej od 01.01.2015 r. do 31.01.2015 r.; z tego tytułu ubezpieczony otrzymał wynagrodzenie 3358,00 zł netto (3981,32 zł brutto; wypłacone w lutym 2015 r.);</p> <p>• nadzór na projektami, organizacja pracy od 01.02.2015 r. do 28.02.2015 r.; z tego tytułu ubezpieczony otrzymał wynagrodzenie 2093,00 zł netto (2481,32 zł brutto; wypłacone w marcu 2015 r.);</p> <p>• prace stolarskiej od 01.03.2015 r. do 31.03.2015 r.; z tego tytułu ubezpieczony otrzymał wynagrodzenie 1444,00 zł netto (1712,09 zł brutto; wypłacone w kwietniu 2015 r.).</p> <p>Ubezpieczony <span class="anon-block">W. M.</span> był zgłoszony przez <span class="anon-block">(...)</span> sp. z o.o. <br/>do ubezpieczenie zdrowotnego od 1 lipca 2013 r. do 31 marca 2015 r. Natomiast przez <span class="anon-block">(...)</span> sp. z o.o. ubezpieczony został zgłoszony do ubezpieczenia społecznego <br/>i ubezpieczenia zdrowotnego w okresie od 1 stycznia 2010 r. do 31 grudnia 2016 r.</p> <p>Zakład Ubezpieczeń Społecznych przeprowadził kontrolę u płatników składek <span class="anon-block">(...)</span>sp. z o.o., <span class="anon-block">(...)</span> sp. z o.o., <span class="anon-block">(...)</span> sp. z o.o. Przedmiotem kontroli była prawidłowość i rzetelność obliczania składek na ubezpieczenia społeczne oraz innych składek, do których pobierania zobowiązany jest Zakład oraz zgłaszanie do ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego, ustalanie uprawnień do świadczeń z ubezpieczeń społecznych i wypłacanie tych świadczeń oraz dokonywanie rozliczeń z tego tytułu, prawidłowość i terminowość opracowywania wniosków o świadczenia emerytalne i rentowe oraz wystawianie zaświadczeń lub zgłaszanie danych dla celów ubezpieczeń społecznych. Kontrolą objęto okres od stycznia 2015 r. do grudnia 2016 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych w toku tejże kontroli ustalił m.in., że ubezpieczeni uzyskiwali przychód z tytułu wykonania pracy w ramach umów cywilnoprawnych ze spółkami powiązanymi kapitałowo <br/>i osobowo z pracodawcą, gdzie w rzeczywistości pracę świadczyli na rzecz płatnika składek, z którym jednocześnie pozostawali w stosunku pracy.</p> <p>Płatnik składek - spółki <span class="anon-block">(...)</span> sp. z o. o. oraz <span class="anon-block">(...)</span> sp. z o. o. złożył zastrzeżenia do protokołów kontroli pozwanego, które zostały uwzględnione przez organ rentowy jedynie częściowo i w ograniczonym zakresie, głównie co do błędów i oczywistych omyłek pisarskich, nie mających wpływu na merytoryczne ustalenia kontroli.</p> <p>Wobec niezłożenia przez płatnika składek korekty dokumentów rozliczeniowych Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w <span class="anon-block">G.</span> wydał zaskarżone w niniejszej sprawie decyzje.</p> <p>Sąd Okręgowy zwrócił uwagę, że stan faktyczny niniejszej sprawy był częściowo bezsporny. Bezsporne były okoliczności dotyczące zakresu działalności obydwu spółek, <br/>jak również ogólne zasady ich współpracy. Bezsporne były też okoliczności dotyczące postępowania przed organem rentowym.</p> <p>Spór dotyczył natomiast ustalenia, w jakim zakresie ubezpieczony wykonywał czynności w ramach zawartych umów o dzieło, zwłaszcza - jakie to były czynności i na rzecz której spółki były świadczone. Obydwie skarżące spółki podnosiły, że w ramach zawartych umów zlecenia ubezpieczony świadczył czynności na rzecz spółki <span class="anon-block">(...)</span> Sp. z o.o., zdaniem pozwanego czynności były świadczone w istocie na rzecz pracodawcy ubezpieczonego. Bezspornym było natomiast, że ubezpieczony w ramach dodatkowych umów świadczył pracę i otrzymywał za to wynagrodzenie w kwotach uwidocznionych w zawartych umowach zlecenia.</p> <p>Rozstrzygając ten spór Sąd I instancji nie podzielił stanowiska skarżących spółek <br/>i ubezpieczonego. Sąd wskazał, że jeśli ubezpieczony rzeczywiście świadczyłby określone czynności na rzecz spółki <span class="anon-block">(...)</span> Sp. z o.o., za określonym wynagrodzeniem, przez dłuższy czas, to obecnie nie powinno sprawiać kłopotu wykazanie, jakie konkretnie były to czynności, w jaki sposób ustalano za nie wynagrodzenia, gdzie i w jaki sposób czynności były wykonywane. Od czasu wykonywania umów nie upłynął długi okres czasu i zachowana została dokumentacja dotycząca zawieranych umów. Tymczasem wyjaśnienia składane <br/>przez ubezpieczonego i skarżące spółki, jak również zeznania powoływanych przez nie świadków są, w ocenie Sądu, wzajemnie sprzeczne, co czyni podnoszone twierdzenia całkowicie niewiarygodnymi.</p> <p>Sąd Okręgowy stwierdził, że przedmiot zawieranych przez ubezpieczonego umów stanowiły prace stolarskie (od 01.12.2014 r. do 31.01.2015 r.), nadzór na projektami <br/>i organizacja pracy (od 01.02.2015 r. do 28.02.2015 r.). Tymczasem, według ubezpieczonego czynności wykonywane przez niego po godzinach nie różniły się niczym od jego normalnych czynności wykonywanych w ramach stosunku pracy. Świadczenie pracy po 15.00 <br/>nie wynikało z wykonania zawartej wcześniej umowy, o określonym przedmiocie i zakresie, ale wynikało z doraźnych próśb prezesa bądź przełożonego kierownika, aby został dłużej <br/>w pracy.</p> <p>Ubezpieczony potrafił rozróżnić pracę w ramach umów zlecenia od umowy w ramach stosunku pracy w zasadzie tylko w ten sposób, że była to praca wykonywana po godzinie 15.00; nie potrafił już jednak odróżnić jej rodzajowo. W trakcie wyjaśnień ubezpieczony zmienił swoje stanowisko i wskazał, że wiedział, że wykonywał zlecenie na rzecz spółki <span class="anon-block">(...)</span>Sp. z o.o., ponieważ prace te były wykonywane w magazynie zewnętrznym i polegały na przyjmowaniu towarów wyłącznie dla tej spółki, co miało wynikać stąd, że dostawy <br/>dla spółki<span class="anon-block">(...)</span>Sp. z o.o. następowały wyłącznie po godzinie 15.00, zaś do spółki <span class="anon-block">(...)</span> – przed godziną 15.00. Taką samą wersję przedstawił <span class="anon-block">Ł. Ś.</span>. Sąd I instancji podkreślił, że ta wersja przeczy jednak poprzednim wyjaśnieniom ubezpieczonego, <br/>gdzie ubezpieczony wskazywał, iż prace po godzinie 15.00 również polegały <br/>na wykonywaniu czynności związanych z ustawianiem maszyn stolarskich, nie polegały zatem tylko na przyjmowaniu towarów do magazynu zewnętrznego. Ponadto, twierdzenia te są sprzeczne z zeznaniami świadka <span class="anon-block">M. O.</span>, powołanej na wniosek skarżących spółek. Zaprzeczyła ona wyraźnie, aby istniała zasada, że dostawy podzielone były <br/>na dostawy do 15.00 - dla spółki <span class="anon-block">(...)</span> i po 15.00 – dla spółki <span class="anon-block">(...)</span> </p> <p>W ocenie Sądu Okręgowego zebrany materiał prowadzi do jednoznacznego wniosku, że powód pozostawał w pracy po godzinie 15.00 i świadczył nadal pracę w ramach przedłużonego czasu pracy, ale w ramach stosunku pracy u swojego pracodawcy. Uzgodnienia o pozostaniu w pracy w nadgodzinach zapadały bowiem nie tylko w rozmowach z <span class="anon-block">Ł. Ś.</span>, który był w tamtym okresie członkiem zarządu obydwu spółek, <br/>ale i w rozmowach z przełożonym ubezpieczonego, w jego zakładzie pracy. Brak jest wiarygodnych okoliczności, które pozwalałaby ubezpieczonemu odróżnić, na czyją rzecz wykonuje pracę po godzinach. Była to w istocie, jak sam przyznał ubezpieczony ta sama praca, tylko świadczona po godzinie 15.00. Zeznania <span class="anon-block">M. O.</span> wskazują, <br/>że dostawy o godzinie 15.00 odbywały się również na rzecz spółki <span class="anon-block">(...)</span> Sp. z o.o. Przede wszystkim jednak wskazać należy, że świadek <span class="anon-block">A. B.</span> wskazała, że pracuje <br/>dla spółki <span class="anon-block">(...)</span> Sp. z o.o. głównie po godzinie 15.00 i często w tych właśnie godzinach przychodziła na produkcję do tej właśnie spółki i widywała wówczas ubezpieczonego przy pracy. W tych właśnie godzinach ubezpieczony pomagał świadkowi <br/>w ramach pracy w<span class="anon-block">(...)</span>Sp. z o.o. </p> <p>Sąd dodał, że <span class="anon-block">Ł. Ś.</span> w zeznaniach złożonych w charakterze strony wskazał, <br/>iż praca ubezpieczonego w ramach umów zlecenia polegała na montażu mebli na statkach; <br/>na takie czynności nie wskazywał jednak sam ubezpieczony w swoich wyjaśnieniach. Dodatkowo <span class="anon-block">Ł. Ś.</span> argumentował, że praca ubezpieczonego na statkach miała wynikać stąd, że miał w tym czasie mniej obowiązków w ramach stosunku pracy w <span class="anon-block">(...)</span> Sp. z o.o. Nie wiadomo jednak, jakie znaczenie miałaby mieć mniejsza ilość pracy ubezpieczonego, skoro ubezpieczony nie wykonywał pracy na statkach w ramach czasu pracy w spółce <span class="anon-block">(...)</span>.</p> <p>Spór w niniejszej sprawie, jak wskazał Sąd Okręgowy, sprowadzał się do odpowiedzi na pytanie, czy ustalony w sprawie stan faktyczny stanowi realizację przesłanek <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19981370887" title="Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych - Dz. U. z 1998 r. Nr 137, poz. 887 (art. 8;art. 8 ust. 2 a)">art. 8 ust. 2a ustawy z dnia 13.10.1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych</a> (t.j. Dz. U. z 2017 r., poz.1778) dalej: „u.s.u.s.”.</p> <p>Zgodnie z treścią cytowanego przepisu za pracownika uważa się osobę wykonującą pracę na podstawie umowy agencyjnej, umowy zlecenia lub innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640160093" title="Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny - Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 ()">Kodeksem cywilnym</a> stosuje się przepisy dotyczące zlecenia albo umowy o dzieło, jeżeli umowę taką zawarła z pracodawcą, z którym pozostaje w stosunku pracy, lub jeżeli w ramach takiej umowy wykonuje pracę na rzecz pracodawcy, z którym pozostaje w stosunku pracy.</p> <p>Stosownie do treści <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19981370887" title="Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych - Dz. U. z 1998 r. Nr 137, poz. 887 (art. 18;art. 18 ust. 1;art. 18 ust. 2)">art. 18 ust. 1 i 2</a> u.s.u.s. w związku z <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19981611106" title="Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe - Dz. U. z 1998 r. Nr 161, poz. 1106 (§ 1)">§ 1 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe</a> (t.j. Dz. U. z 2017 r. <br/>poz. 1949) podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe stanowi przychód w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych osiągany przez pracowników z tytułu zatrudnienia w ramach stosunku pracy z wyjątkiem składników wymienionych w § 2 rozporządzenia oraz z zastrzeżeniem <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19981370887" title="Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych - Dz. U. z 1998 r. Nr 137, poz. 887 (art. 18;art. 18 ust. 2)">art. 18 ust. 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych</a>.</p> <p>Zgodnie z art. 18 ust. 1a u.s.u.s. w przypadku osób wykonujących pracę na podstawie umowy zlecenia, jeżeli umowę taką zawarły z pracodawcą, z którym pozostają w stosunku pracy lub jeżeli w ramach takiej umowy wykonują pracę na rzecz pracodawcy, z którym pozostają w stosunku pracy, w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne <br/>i rentowe uwzględnia się również przychód z tytułu umowy zlecenia.</p> <p>Sąd I instancji wyjaśnił, że art. 8 ust. 2a u.s.u.s. rozszerza pojęcie pracownika <br/>dla celów ubezpieczeń społecznych poza sferę stosunku pracy. Rozszerzenie to dotyczy dwóch sytuacji. Pierwszą jest wykonywanie pracy na podstawie jednej z wymienionych umów prawa cywilnego przez osobę, która umowę taką zawarła z pracodawcą, z którym pozostaje w stosunku pracy. Drugą jest wykonywanie pracy na podstawie jednej z tych umów przez osobę, która umowę taką zawarła z osobą trzecią, jednakże w jej ramach wykonuje pracę na rzecz pracodawcy, z którym pozostaje w stosunku pracy. Przesłanką decydującą <br/>o uznaniu takiej osoby za pracownika w rozumieniu <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19981370887" title="Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych - Dz. U. z 1998 r. Nr 137, poz. 887 ()">ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych</a> jest to, że ostatecznie to pracodawca uzyskuje rezultaty pracy świadczonej <br/>przez swojego pracownika w ramach umowy cywilnoprawnej zawartej z nim lub z osobą trzecią. Należy tu zaznaczyć, że art. 8 ust. 2a u.s.u.s. dotyczy z reguły takiej pracy wykonywanej na podstawie umowy cywilnoprawnej na rzecz pracodawcy, która mogłaby być świadczona przez jej wykonawcę w ramach stosunku pracy z tym pracodawcą, z tym że musiałby on wówczas przestrzegać przepisów ustalaniu podstawy wymiaru składki, <br/>o godzinach nadliczbowych i innych ograniczeń i obciążeń wynikających z przepisów prawa pracy.</p> <p>Sąd Najwyższy w uzasadnieniu wyroku z dnia 18.10.2011 r., III UK 22/11 podkreślił, że ratio legis wprowadzenia regulacji art. 8 ust. 2a u.s.u.s. było dążenie do ograniczenia korzystania przez pracodawców z umów cywilnoprawnych celem zatrudnienia własnych pracowników dla realizacji tych samych zadań, które wykonują oni w ramach łączącego strony stosunku pracy, a to celem ominięcia w ten sposób ograniczeń wynikających <br/>z ochronnych przepisów prawa pracy (m.in. w zakresie czasu pracy) oraz obciążeń z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne od tychże umów. Chodziło również o ochronę pracowników przed skutkami fluktuacji podmiotowej po stronie zatrudniających w trakcie procesu świadczenia pracy, polegającej na przekazywaniu pracowników przez macierzystego pracodawcę innym podmiotom (podwykonawcom), którzy zatrudniają tychże pracowników <br/>w ramach umów cywilnoprawnych w ogóle nieobjętych obowiązkiem ubezpieczeń społecznych (umowa o dzieło) lub zwolnionych z tego obowiązku w zbiegu ze stosunkiem pracy (umowa agencyjna, zlecenia lub inna umowa o świadczenie usług, do której stosuje się przepisy o zleceniu).</p> <p>Zwrot działać "na rzecz" użyty został w <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19740240141" title="Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy - Dz. U. z 1974 r. Nr 24, poz. 141 (art. 8;art. 8 ust. 2 a)">art. 8 ust. 2a</a> u.s.u.s. w innym znaczeniu <br/>niż w języku prawa, w którym działanie "na czyjąś rzecz" może się odbywać w wyniku istnienia określonej więzi prawnej (stosunku prawnego). Stosunkiem prawnym charakteryzującym się działaniem na rzecz innego podmiotu jest stosunek pracy, do którego istotnych cech należy działanie na rzecz pracodawcy (<a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19740240141" title="Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy - Dz. U. z 1974 r. Nr 24, poz. 141 (art. 22)">art. 22 k.p.</a>). Również wykonujący zlecenie "działa na rzecz zleceniodawcy" (<a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640160093" title="Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny - Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 (art. 734;art. n)">art. 734 i n. k.c.</a>). W kontekście przepisu <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19740240141" title="Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy - Dz. U. z 1974 r. Nr 24, poz. 141 (art. 8;art. 8 ust. 2 a)">art. 8 <br/>ust. 2a</a> u.s.u.s. zwrot ten opisuje zatem sytuację faktyczną, w której należy zastosować konstrukcję uznania za pracownika. Jest nią istnienie trójkąta umów, tj. 1) umowy o pracę, <br/>2) umowy zlecenia między pracownikiem a osobą trzecią i 3) umowy o podwykonawstwo między pracodawcą i zleceniodawcą (wyrok Sądu Apelacyjnego w Gdańsku z dnia 27.11.2014 r., III AUa 476/14).</p> <p>Zastosowany w <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640160093" title="Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny - Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 (art. 8;art. 8 ust. 2 a)">art. 8 ust. 2a</a> u.s.u.s. zwrot "jeżeli w ramach takiej umowy wykonuje pracę na rzecz pracodawcy, z którym pozostaje w stosunku pracy" odnosi się wyłącznie <br/>do "umowy agencyjnej, umowy zlecenia lub innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640160093" title="Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny - Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 ()">Kodeksem cywilnym</a> stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, albo umowy <br/>o dzieło", wymienionych na wstępie tego przepisu. Powołany przepis rozszerza pojęcie pracownika - o osobę, która wykonuje pracę na podstawie umowy cywilnoprawnej (umowy agencyjnej, umowy zlecenia lub innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie <br/>z <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640160093" title="Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny - Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 ()">Kodeksem cywilnym</a> stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, albo umowy o dzieło), <br/>co uzasadnia wnioskowanie, iż to właśnie ta umowa jest źródłem obowiązku umownego - świadczenia, beneficjentem którego jest jej pracodawca. Czynnikiem decydującym o tym, <br/>na rzecz jakiego podmiotu praca była de facto wykonywana, jest finalny efekt tej pracy, <br/>a ściślej rzecz ujmując należy w takiej sytuacji badać, który podmiot osiąga w ostatecznym rozrachunku korzyść z wykonania umowy (wyrok Sądu Apelacyjnego w Gdańsku z dnia 25.02.2015 r., III AUa 1568/14).</p> <p>Przepis art. 8 ust. 2a u.s.u.s. nie odnosi się przy tym wyłącznie do sytuacji, <br/>gdy w ramach zlecenia zleceniobiorcy wykonują takie same czynności, co w ramach stosunku pracy. Takie ograniczenie nie wynika z brzmienia ww. przepisu. Mając na uwadze cel powyższego unormowania stwierdzić należy, iż powyższy przepis ma zastosowanie <br/>w każdym przypadku wykonywania przez zleceniobiorcę, który jednocześnie pozostaje <br/>w stosunku pracy, czynności na rzecz swojego pracodawcy, które wykonuje również <br/>w ramach zakresu obowiązków pracowniczych. Nie muszą to być te same czynności, wobec tego samego produktu czy świadczeniobiorcy (po r. wyroki Sądu Apelacyjnego w Gdańsku: <br/>z dnia 25.02.2015 r., III AUa 1568/14; z dnia 10.07.2015 r., III AUa 253/15).</p> <p>Sąd Okręgowy wskazał, że w niniejszej sprawie spór sprowadzał się <br/>do rozstrzygnięcia, czy <span class="anon-block">W. M.</span> w ramach umów zlecenia zawartych z <span class="anon-block">(...)</span>sp. z o.o. faktycznie wykonywał pracę na rzecz tego podmiotu, czy też w istocie była to praca świadczona na rzecz <span class="anon-block">(...)</span> sp. z o.o., z którym łączył go stosunek pracy, a zatem, <br/>czy ten płatnik składek ostatecznie uzyskiwał rezultat tej pracy i czy z tego tytułu ma obowiązek odprowadzenia za ubezpieczonego należnych składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne. Skarżący wskazywali, że umowy zlecenia stanowiły odrębne umowy, <br/>nie związane ze stosunkiem pracy i dotyczyły innego zakresu czynności, nie związanego <br/>ze stosunkiem pracy. Do sądu należała weryfikacja zasadności tych twierdzeń w świetle zgromadzonego materiału dowodowego.</p> <p>Jak wskazano wcześniej, przeprowadzone postępowanie dowodowe nie dało w ocenie Sądu Okręgowego podstaw do tego, aby wyodrębnić konkretne, nie związane z umową <br/>o pracę obowiązki ubezpieczonego, które wykonywałby wyłącznie na rzecz spółki <span class="anon-block">(...)</span> <br/>sp. z o.o. i bez związku z obowiązkami ze stosunku pracy. Ubezpieczony nie potrafił wskazać odrębności obowiązków z umów zlecenia; jedyna odrębność miała polegać na świadczeniu tych samych obowiązków po godzinie 15.00, jednak i w tym zakresie twierdzenia te były wewnętrznie sprzeczne, ponadto na co innego wskazywały zeznania <span class="anon-block">M. O.</span> <br/>i przede wszystkim <span class="anon-block">A. B.</span>. Również skarżące spółki nie potrafiły przedstawić konkretnych czynności, które ubezpieczony wykonywał w ramach zawartych umów zlecenia. Nawet zeznania <span class="anon-block">Ł. Ś.</span> stanowiły w istocie przypuszczenia co do możliwego stanu faktycznego. Sąd Okręgowy podkreślił, że jego ocena jest jednoznaczna i sprowadza się <br/>do stwierdzenia, że ubezpieczony pozostawał w pracy po normalnym czasie pracy i dalej świadczył pracę na rzecz swojego pracodawcy. Mogło się zdarzyć, że w istocie ubezpieczony wykonywał w ramach stosunku pracy czynności na rzecz spółki <span class="anon-block">(...)</span> sp. z o.o., jednak <br/>o ile czynił to w ramach swoich obowiązków pracowniczych, nie zmienia to oceny zasadności zaskarżonej decyzji.</p> <p>Sąd I instancji zwrócił uwagę, że w toku niniejszego postępowania skarżący nie zaproponowali żadnego dowodu na okoliczność wykazania, iż poszczególne kwoty przychodu osiągniętego przez zleceniobiorcę zostały przez niego wypracowane w związku <br/>z wykonaniem zadań w ramach umów zlecenia. Jedynie zaś szczegółowe wykazanie okoliczności wykonywania pracy przez zleceniobiorców na rzecz zleceniodawcy w drodze przekonujących dowodów mogłoby stanowić asumpt do podważenia prawidłowości wydanej przez organ rentowy decyzji o ustaleniu podstawy wymiaru składek ze stosunku pracy <br/>z doliczeniem doń przychodów z umów zlecenia.</p> <p>Poza wskazanymi powyżej okolicznościami za prawidłowością decyzji ZUS <br/>w odniesieniu do ubezpieczonych zdaniem Sądu Okręgowego przemawiają dodatkowo takie argumenty, jak powiązania kapitałowe i osobowe pomiędzy obydwoma podmiotami gospodarczymi.</p> <p>Bardzo ogólny przedmiot zawieranych umów zlecenia nie pozwala na uznanie, <br/>że w ramach tych umów wykonywane były wyłącznie czynności na rzecz <span class="anon-block">(...)</span> sp. z o.o. <br/>Nie zachodziły w ocenie Sądu żadne istotne przeszkody, aby każdorazowo podpisywać dokument umowy zlecenia w przypadku konieczności wykonania usługi i dokładnego określania, jakiego rodzaju był jej przedmiot oraz jakie ustalono wynagrodzenie. Przedłożenie tego rodzaju dokumentów pozwalałoby ustalić jednoznacznie, kto był finalnym beneficjentem pracy wykonywanej przez zleceniobiorcę. W istocie, jak wskazał ubezpieczony, zawarcie umowy polegało na zaproponowaniu pozostania w pracy i oświadczeniu, że zostanie to rozliczone. W ocenie Sądu te okoliczności wskazują raczej na fasadowy charakter zawieranych umów i przemawiają za prawidłowością decyzji ZUS.</p> <p>Podsumowując powyższe rozważania Sąd Okręgowy stwierdził, że wynik przeprowadzonego w sprawie postępowania dowodowego wskazuje na to, że etatowi pracownicy płatników składek poszczególnych spółek grupy kapitałowej <span class="anon-block">(...)</span> – w tym ubezpieczony <span class="anon-block">W. M.</span> – byli równolegle zatrudniani na podstawie umów zlecenia/o dzieło w pozostałych spółkach tej samej grupy w celu wykonywania prac, których faktycznym beneficjentem był ich macierzysty pracodawca, w tym wypadku spółka <span class="anon-block">(...)</span>.</p> <p>Odnosząc się do objętych odwołaniem zarzutów wnioskodawcy naruszenia <br/>przy wydaniu zaskarżonych decyzji szeregu przepisów <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19600300168" title="Ustawa z dnia 14 czerwca 1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego - Dz. U. z 1960 r. Nr 30, poz. 168 ()">kodeksu postępowania administracyjnego</a>, Sąd wskazał, że w postępowaniu przed sądem w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych zastosowanie znajdują przepisy <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640430296" title="Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego - Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 ()">kodeksu postępowania cywilnego</a>, <br/>a nie przepisy <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19600300168" title="Ustawa z dnia 14 czerwca 1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego - Dz. U. z 1960 r. Nr 30, poz. 168 ()">kodeksu postępowania administracyjnego</a>. W związku z tym nie ma możliwości badania w świetle przepisów tego kodeksu prawidłowości wydanej przez organ rentowy decyzji. Naruszenie przepisów <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19600300168" title="Ustawa z dnia 14 czerwca 1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego - Dz. U. z 1960 r. Nr 30, poz. 168 ()">Kodeksu postępowania administracyjnego</a> nie stanowi przesłanki wzruszenia decyzji przez sąd pracy i ubezpieczeń społecznych, więc także w tym aspekcie przepisy <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19600300168" title="Ustawa z dnia 14 czerwca 1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego - Dz. U. z 1960 r. Nr 30, poz. 168 ()">Kodeksu postępowania administracyjnego</a> nie są przez ten sąd stosowane. Postępowanie sądowe w sprawach z zakresu prawa ubezpieczeń społecznych skupia się <br/>na wadach wynikających z naruszenia prawa materialnego i kwestia wad decyzji administracyjnych spowodowanych naruszeniem przepisów postępowania, pozostaje <br/>poza przedmiotem tego postępowania. Sąd ubezpieczeń społecznych - jako sąd powszechny - może i powinien dostrzegać jedynie takie wady formalne decyzji administracyjnej, które decyzję tę dyskwalifikują w stopniu odbierającym jej cechy aktu administracyjnego jako przedmiotu odwołania. Stwierdzenie takiej wady następuje jednak tylko dla celów postępowania cywilnego i ze skutkami dla tego tylko postępowania. Sąd I instancji <br/>w niniejszym postępowaniu nie doszukał się naruszeń prawa administracyjnego w stopniu, <br/>w jakim dyskwalifikowały by one sporne decyzje pozwanego w stopniu odbierającym im cechy aktu administracyjnego.</p> <p>Mając powyższe na uwadze, Sąd Okręgowy w punkcie 1 wyroku, działając <br/>na zasadzie <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640430296" title="Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego - Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 (art. 477(14);art. 477(14) § 1)">art. 477<sup> <!-- -->( 14 )</sup>§ 1 k.p.c.</a> w związku z przywołanymi przepisami, oddalił odwołania <span class="anon-block">(...)</span> sp. z o.o. oraz <span class="anon-block">(...)</span>sp. z o. o. </p> <p>W punkcie 2 wyroku Sąd Okręgowy, kierując się zasadą odpowiedzialności za wynik procesu, na podstawie <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640430296" title="Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego - Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 (art. 98)">art. 98 k.p.c.</a> w związku z <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640430296" title="Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego - Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 (art. 108;art. 108 § 1)">art. 108 § 1 k.p.c.</a> i przepisem § 2 ust. 3 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat <br/>za czynności radców prawnych obciążył skarżące spółki kosztami zastępstwa procesowego.</p> <p>Apelację od wyroku wywiodły <span class="anon-block">(...)</span> Sp. z o.o. oraz <span class="anon-block">(...)</span> Sp. z o.o., zaskarżając go w całości i zarzucając:</p> <p>1) Naruszenie przepisów postępowania, mające istotny wpływ na rozstrzygnięcie <br/>w postaci przepisu <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640430296" title="Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego - Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 (art. 233;art. 233 § 1)">art. 233 § 1 k.p.c.</a> polegające na przekroczeniu zasady swobodnej oceny dowodów i w konsekwencji dowolną ocenę zgromadzonego materiału dowodowego, <br/>jak również popełnienie przez Sąd błędów w ustaleniach faktycznych, w tym w szczególności poprzez błędną ocenę treści umów cywilnoprawnych zawartych pomiędzy <span class="anon-block">(...)</span> Sp. z o.o. oraz <span class="anon-block">(...)</span>Sp. z o.o., zeznań <span class="anon-block">Ł. S.</span> oraz ubezpieczonego, treści umów zawartych pomiędzy poszczególnymi spółkami a ubezpieczonym, polegającą na uznaniu, <br/>że czynności wykonywane w ramach tych umów stanowią pracę wykonywaną na rzecz pracodawcy, z uwagi na fakt, że bezpośrednim beneficjentem czynności ubezpieczonych była spółka<span class="anon-block">(...)</span> Sp. z o.o., podczas gdy zarówno ww. umowy, jak i pozostały zgromadzony materiał dowodowy nie dają podstaw do uznania, że spółka <span class="anon-block">(...)</span> Sp. z o.o. wykonywała jakiekolwiek usługi na rzecz płatnika - <span class="anon-block">(...)</span> Sp. z o.o., a w ramach tych usług zleciła na podstawie umowy zlecenia wykonanie ubezpieczonemu czynności, których beneficjentem stał się pracodawca; jak również poprzez nieuprawnione i nieuzasadnione generalne ustalenie, że „ubezpieczeni” uzyskiwali przychód z tytułu wykonywania umów cywilnoprawnych ze spółkami powiązanymi kapitałowo i osobowo z pracodawcą, <br/>bez jakiegokolwiek odniesienia tych ustaleń do ujawnionego i przeprowadzonego materiału dowodowego, bez jednoczesnego odniesienia tych ustaleń do indywidualnej sytuacji ubezpieczonego;</p> <p>2) Naruszenie przepisów postępowania, mające istotny wpływ na rozstrzygnięcie <br/>w postaci przepisu <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640430296" title="Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego - Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 (art. 477(14);art. 477(14) § 1)">art. 477<sup> <!-- -->14</sup> § 1 k.p.c.</a> poprzez oddalenie odwołania, podczas gdy - z uwagi na opisane niniejszą apelacją naruszenia przepisów prawa materialnego oraz proceduralnego - nie zachodziły przesłanki do zastosowania dyspozycji tego przepisu;</p> <p>3) Naruszenie przepisów prawa procesowego w postaci przepisu art. 98 w zw. z <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640430296" title="Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego - Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 (art. 108)">art. 108 k.p.c.</a> w zw. z § 2 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 roku w sprawie opłat za czynności radców prawnych poprzez ich niewłaściwe zastosowanie i zasądzenie od skarżących spółek na rzecz organu rentowego kwoty po 900 zł kosztów zastępstwa procesowego, podczas gdy niniejsza sprawa jest sprawą o świadczenia pieniężne z ubezpieczenia społecznego i zaopatrzenia emerytalnego oraz w sprawach dotyczących podlegania ubezpieczeniom społecznym, zgodnie z § 9 ust. 2 tego Rozporządzenia, w której przepisy przewidują stawkę 180 zł kosztów zastępstwa procesowego;</p> <p>4) Naruszenie przepisów prawa materialnego w postaci <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640160093" title="Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny - Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 (art. 6)">art. 6 k.c.</a> poprzez jego niewłaściwe zastosowanie i obciążenie płatników ciężarem dowodu w zakresie wykazania, <br/>że wykonywane przez ubezpieczonego czynności w ramach umowy zawartej z <span class="anon-block">(...)</span> <br/>Sp. z o.o. nie były czynnościami wykonanymi na rzecz pracodawcy, podczas gdy ciężar dowodu w tym zakresie obciąża pozwanego, tj. organ rentowy;</p> <p>5) Naruszenie przepisów prawa materialnego w postaci <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19981370887" title="Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych - Dz. U. z 1998 r. Nr 137, poz. 887 (art. 8;art. 8 ust. 2 a)">art. 8 ust. 2a ustawy z dnia <br/>13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych</a> (dalej jako: u.s.u.s.) poprzez jego błędną wykładnię i - w konsekwencji - niewłaściwe zastosowanie i uznanie, <br/>że ubezpieczony podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu zawartych umów cywilnoprawnych, jako pracownik w rozumieniu rozszerzonej definicji określonej <br/>w ustawie systemowej, świadczący pracę na rzecz pracodawcy w ramach umowy <br/>z podmiotem trzecim, podczas gdy brak jest przesłanek do zastosowania przywołanego przepisu w stosunku do ubezpieczonego, bowiem bezpośrednim beneficjentem czynności wykonywanych przez nich w ramach umów cywilnoprawnych jest jego zleceniodawca, <br/>a nie pracodawca.</p> <p>Wskazując na powyższe zarzuty, apelujący wnieśli o zmianę zaskarżonego orzeczenia w całości poprzez uwzględnienie odwołania i zmianę zaskarżonych decyzji w całości, w ten sposób, że w decyzji nr <span class="anon-block">(...)</span>, wydanej w stosunku do <span class="anon-block">(...)</span> Sp. z o.o. wyłączyć z podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia przychód z tytułu wykonywania przez ubezpieczonego umów cywilnoprawnych, natomiast w decyzji <br/>nr <span class="anon-block"> (...)</span>, wydanej w stosunku do<span class="anon-block">(...)</span>Sp. z o.o. uznać, <br/>że płatnika obciąża obowiązek zapłaty składek zdrowotnych z tytułu wykonywania <br/>przez ubezpieczonego umów cywilnoprawnych.; alternatywnie - o uchylenie wyroku <br/>w całości i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania przez Sąd I instancji; jak również o zasądzenie od organu rentowego na rzecz płatników kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego w pierwszej i drugiej instancji według norm przepisanych.</p> <p>W odpowiedzi na apelację pozwany organ rentowy wniósł o oddalenie apelacji <br/>w całości i zasądzenie na swoją rzecz kosztów zastępstwa procesowego za postępowanie apelacyjne według norm prawem przepisanych.</p> <p> <strong> <!-- -->Sąd Apelacyjny zważył, co następuje:</strong> </p> <p>Apelacja nie zasługuje na uwzględnienie. Nie zawiera bowiem zarzutów skutkujących koniecznością uchylenia lub zmiany zaskarżonego wyroku Sądu I instancji.</p> <p>Przedmiotem sporu w niniejszej sprawie było ustalenie, czy zachodzą przesłanki <br/>z <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19981370887" title="Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych - Dz. U. z 1998 r. Nr 137, poz. 887 (art. 8;art. 8 ust. 2 a)">art. 8 ust. 2a ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych</a> (Dz. U. z 2013 roku, poz. 1442 ze zm.) do uznania zainteresowanego <span class="anon-block">W. M.</span> za pracownika w rozumieniu tego przepisu - z tytułu wykonywania pracy <br/>na podstawie umowy zlecenia zawartej z <span class="anon-block">(...)</span>Sp. z o.o. w <span class="anon-block">P.</span>, a w konsekwencji, czy zasadne jest ustalenie, że uzyskany z tego tytułu przychód należy uwzględnić <br/>w podstawie wymiaru składek na pracownicze ubezpieczenia społeczne oraz ubezpieczenie zdrowotne zainteresowanego z tytułu zatrudnienia w <span class="anon-block">(...)</span> Sp. z o.o. w <span class="anon-block">P.</span> <br/>w okresach i w kwotach podanych w zaskarżonej decyzji.</p> <p>W ocenie Sądu Apelacyjnego Sąd Okręgowy przeprowadził wystarczające <br/>dla rozstrzygnięcia sprawy postępowanie dowodowe, które ocenił zgodnie z treścią <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640430296" title="Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego - Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 (art. 233;art. 233 § 1)">art. 233 <br/>§ 1 k.p.c.</a>, nie przekraczając granic swobodnej oceny dowodów zakreślonych wyżej wskazanym przepisem, wyjaśniając wszystkie istotne okoliczności. Sąd pierwszej instancji ustalając stan faktyczny oparł się na całokształcie zebranego materiału dowodowego, należycie go rozważył i wskazał, jakim środkom dowodowym dał wiarę, przedstawiając prawidłową ich ocenę, którą właściwie uargumentował. Całość podjętych ustaleń faktycznych tego Sądu przedstawiona w pisemnym uzasadnieniu wyroku zasługuje na akceptację. Ustalenia te jako prawidłowe i znajdujące oparcie w materiale dowodowym Sąd Apelacyjny podziela przyjmując za własne, w związku z czym nie ma konieczności ich ponownego przytaczania w całości. Analiza akt postępowania wskazuje, że nie wystąpiło w niej również naruszenie przepisów prawa materialnego. Sąd Apelacyjny, aprobując rozważania prawne poczynione przez Sąd Okręgowy w uzasadnieniu zaskarżonego wyroku, przyjmuje je <br/>za własne, co oznacza, że nie zachodzi konieczność ich szczegółowego powtarzania.</p> <p>Przypomnieć można, że spór w przedmiotowej sprawie koncentruje się na kwestii, <br/>czy zachodzą wynikające z treści art. 8 ust. 2 lit. a ustawy systemowej przesłanki <br/>do potraktowania <span class="anon-block">W. M.</span> w okresach objętych zaskarżoną decyzją jako pracownika <span class="anon-block">(...)</span> Sp. z o.o. w <span class="anon-block">P.</span> z tytułu wykonywania w tych okresach pracy na rzecz pracodawcy w ramach umów zawartych z <span class="anon-block">(...)</span>Sp. z o. o. w <span class="anon-block">P.</span>.</p> <p>Sąd Apelacyjny przychyla się do stanowiska Sądu Okręgowego, że zgromadzony <br/>w sprawie materiał dowodowy dał podstawy do uznania, iż przychód zainteresowanego <span class="anon-block">W. M.</span> uzyskany przez niego z tytułu wykonywania umów zawartych <br/>z <span class="anon-block">(...)</span> Sp. z o.o. - w okresach objętych zaskarżoną decyzją - podlega wliczeniu do podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia u płatnika składek <span class="anon-block">(...)</span> Sp. z o. o. w <span class="anon-block">G.</span>.</p> <p>Stosownie do treści przepisu <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19981370887" title="Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych - Dz. U. z 1998 r. Nr 137, poz. 887 (art. 8;art. 8 ust. 2 a)">art. 8 ust. 2a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych</a> za pracownika, w rozumieniu ustawy, uważa się także osobę wykonującą pracę na podstawie umowy agencyjnej, umowy zlecenia lub innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640160093" title="Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny - Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 ()">Kodeksem cywilnym</a> stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, albo umowy o dzieło, jeżeli umowę taką zawarła z pracodawcą, z którym pozostaje w stosunku pracy, lub jeżeli w ramach takiej umowy wykonuje pracę na rzecz pracodawcy, z którym pozostaje w stosunku pracy. Stosownie natomiast do treści art. 18 ust. 1a ustawy systemowej w przypadku osób wykonujących pracę na podstawie umowy zlecenia, jeżeli umowę taką zawarły z pracodawcą, z którym pozostają w stosunku pracy, lub jeżeli w ramach takiej umowy wykonują pracę<br/> na rzecz pracodawcy, z którym pozostają w stosunku pracy, w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe uwzględnia się również przychód z tytułu umowy zlecenia. Należy również wskazać, że stosownie do przepisu <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19981370887" title="Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych - Dz. U. z 1998 r. Nr 137, poz. 887 (art. 4;art. 4 pkt. 2 a)">art. 4 pkt 2a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych</a> płatnikiem składek na ubezpieczenie społeczne jest pracodawca <br/>– w stosunku do pracowników i osób odbywających służbę zastępczą oraz jednostka organizacyjna lub osoba fizyczna pozostająca z inną osobą fizyczną w stosunku prawnym uzasadniającym objęcie tej osoby ubezpieczeniami społecznymi.</p> <p>Przepisy <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20042102135" title="Ustawa z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych - Dz. U. z 2004 r. Nr 210, poz. 2135 (art. 81;art. 81 ust. 1;art. 81 ust. 5;art. 81 ust. 6)">art. 81 ust. 1, 5 i 6 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych</a> stanowią z kolei, że do ustalania podstawy wymiaru składek <br/>na ubezpieczenie zdrowotne pracowników (zgodnie z art. 66 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy <br/>– pracowników w rozumieniu <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19981370887" title="Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych - Dz. U. z 1998 r. Nr 137, poz. 887 ()">ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych</a>, czyli również <br/>w rozumieniu art. 8 ust. 2a tejże ustawy) stosuje się przepisy określające podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe tych osób. A zatem, w sytuacji ustalenia, <br/>że daną osobę należy kwalifikować jako pracownika na podstawie art. 8 ust. 2a ustawy systemowej, do ustalenia podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie zdrowotne zastosowanie znajdą przepisy określające podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe tych osób, z zastrzeżeniem <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20042102135" title="Ustawa z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych - Dz. U. z 2004 r. Nr 210, poz. 2135 (art. 81 ust. 5;art. 81 ust. 6;art. 8 ust. 10)">ust. 5, 6 i 10</a>. Stosownie do treści <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20042102135" title="Ustawa z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych - Dz. U. z 2004 r. Nr 210, poz. 2135 (art. 85;art. 85 ust. 1)">art. 85 <br/>ust. 1 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych</a> <br/>za osobę pozostającą w stosunku pracy składkę jako płatnik oblicza, pobiera z dochodu ubezpieczonego i odprowadza pracodawca.</p> <p>W tym miejscu wyjaśnienia wymaga, iż przepis art. 8 ust. 2a ustawy systemowej wprowadził wyjątek od reguły przyjętej w art. 9 ust. 1 tejże ustawy, zgodnie z którą umowa zlecenia jest zwolniona z obowiązku ubezpieczenia społecznego w sytuacji, gdy występuje <br/>u tej samej osoby obok umowy o pracę. Przepis ten został wprowadzony z dniem 30 grudnia 1999 r. (ustawą z dnia 23 grudnia 1999 r. o zmianie ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, Dz. U. z 1999 r. Nr 110, poz. 1256) po to, aby wyeliminować sytuacje, <br/>gdy w ramach umowy cywilnoprawnej ubezpieczony wykonywałby te same obowiązki, które świadczył w ramach umowy o pracę, wskutek czego pracodawca nie musiałby zatrudniać pracownika w większym wymiarze czasu pracy lub w godzinach nadliczbowych <br/>i odprowadzać składki na ubezpieczenie społeczne od wyższego wynagrodzenia. Jak już wyżej wskazano, przepis art. 18 ust. 1a ustawy systemowej w stosunku do ubezpieczonych, <br/>o których mowa w art. 8 ust. 2a, w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne <br/>i rentowe, nakazuje uwzględniać również przychód z tytułu umowy agencyjnej, umowy zlecenia lub innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640160093" title="Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny - Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 ()">Kodeksem cywilnym</a> stosuje się przepisy dotyczące zlecenia albo umowy o dzieło. Płatnikiem składek <br/>na ubezpieczenie społeczne z tytułu umowy zlecenia/świadczenia usług jest zatem pracodawca, którego pracownik wykonuje na jego rzecz pracę w ramach tej umowy zawartej z osobą trzecią (por. uchwała SN z dnia 2 września 2009 r., II UZP 6/09, LEX nr 514221 <br/>i wyrok SN z dnia 22 lutego 2010 r. , I UK 259/09, LEX nr 585727).</p> <p>Sąd Apelacyjny w pełni podziela stanowisko wyrażone w uzasadnieniu powołanej uchwały Sądu Najwyższego z dnia 2 września 2009 r., iż przesłanką decydującą o uznaniu <br/>za pracownika osoby świadczącej w ramach umowy zlecenia pracę na rzecz swojego pracodawcy, jest to, że w ramach takiej umowy, wykonuje faktycznie pracę dla swojego pracodawcy (uzyskuje on rezultaty jej pracy). Zwrot działać „na rzecz” użyty został w art. 8 ust. 2a ustawy systemowej w innym znaczeniu, niż w języku prawa, w którym działanie <br/>„na czyjąś rzecz” może się odbywać w wyniku istnienia określonej więzi prawnej (stosunku prawnego). Stosunkiem prawnym charakteryzującym się działaniem na rzecz innego podmiotu jest stosunek pracy, do którego istotnych cech należy działanie na rzecz pracodawcy (<a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19740240141" title="Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy - Dz. U. z 1974 r. Nr 24, poz. 141 (art. 22)">art. 22 k.p.</a>). Również wykonujący zlecenie „działa na rzecz zleceniodawcy” (<a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640160093" title="Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny - Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 (art. 734;art. n)">art. 734 i n. k.c.</a>). W kontekście przepisu art. 8 ust. 2a ustawy systemowej zwrot ten opisuje zatem sytuację faktyczną, w której należy zastosować konstrukcję uznania za pracownika. Jest nią istnienie trójkąta umów, tj. 1) umowy o pracę, 2) umowy zlecenia między pracownikiem, a osobą trzecią i 3) umowy o podwykonawstwo między pracodawcą <br/>i zleceniodawcą. Pracodawca w wyniku umowy o podwykonawstwo przejmuje <br/>w ostatecznym rachunku rezultat pracy wykonanej na rzecz zleceniodawcy, przy czym następuje to w wyniku zawarcia umowy zlecenia/świadczenia usług z osobą trzecią oraz zawartej umowy cywilnoprawnej między pracodawcą i zleceniodawcą (zob. Konstrukcja uznania za pracownika w prawie ubezpieczenia społecznego - Inetta Jędrasik-Jankowska).</p> <p>Konsekwencją konstrukcji uznania za pracownika jest konieczność opłacania <br/>przez pracodawcę składki na ubezpieczenie społeczne za osobę, z którą została zawarta umowa zlecenia, tak jak za pracownika. Stosownie do przepisu art. 32 ustawy systemowej pracodawcę obciąża zatem także obowiązek poboru i odprowadzenia do ZUS składki <br/>na ubezpieczenie zdrowotne za osobę „uznaną za pracownika”.</p> <p>Nadmienić należy, iż konstrukcja art. 8 ust. 2a wspomnianej ustawy opiera się <br/>na szerszym rozumieniu pojęcia pracownika dla celów ubezpieczeniowych, niż jest ono rozumiane w prawie pracy (<a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19740240141" title="Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy - Dz. U. z 1974 r. Nr 24, poz. 141 (art. 2;art. 22)">art. 2 i 22 k.p.</a>). Wprowadzenie przedmiotowego przepisu było reakcją ustawodawcy na pojawiające się powszechne zjawisko zawierania <br/>przez pracodawców ze swoimi pracownikami także umów cywilnoprawnych, w których obowiązki pracownika w istocie nie różnią się treścią od tych, które wykonują oni w ramach stosunku pracy. Wprawdzie cywilnoprawny charakter tych umów w istotnym zakresie powoduje utratę przez te osoby uprawnień gwarantowanych im w przepisach prawa pracy (np. w zakresie czasu pracy), ale nie wyklucza to, a co więcej - zdaje się tym bardziej uzasadniać - ingerencję ustawodawcy w takie umowy w celu ochrony praw ubezpieczonych <br/>i samego systemu ubezpieczeń. Brak reakcji ustawodawcy mógłby bowiem w istocie spowodować istotne zmniejszanie się środków wpływających do systemu z tytułu składek. Sąd Apelacyjny podziela zatem jednolite orzecznictwo Sądu Najwyższego wskazujące, <br/>że pracodawca jest płatnikiem składek nie tylko w stosunku do tych osób, które wykonują <br/>na jego rzecz pracę na podstawie umowy agencyjnej, umowy zlecenia lub innej umowy <br/>o świadczenie usług, do której zgodnie z <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640160093" title="Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny - Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 ()">kodeksem cywilnym</a> stosuje się przepisy dotyczące zlecenia albo umowy o dzieło z nim zawartej, ale również w stosunku do osób wykonujących na jego rzecz pracę w ramach ww. umów cywilnoprawnych zawartych z osobą trzecią <br/>(por. wyrok SN z dnia 22 lutego 2010 r., I UK 259/09 LEX nr 585727; uchwała SN <br/>z 2 września 2009 r., II UZP 6/09 OSNP 2010/3-4/46; wyrok SN z 18 października 2011 r., III UK 22/11 OSNP 2012/21-22/266). Wypada przy tym zauważyć, iż jeszcze <br/>przed wprowadzeniem do ustawy art. 8 ust. 2a w judykaturze przyjmowano istnienie obowiązku łącznego traktowania w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne przychodów z umów o pracę i dodatkowych umów cywilnoprawnych zawieranych <br/>przez pracodawców z własnymi pracownikami, jeśli w ramach tych ostatnich umów pracownicy wykonywali – poza obowiązującym ich czasem pracy - te same obowiązki, które składały się na treść łączących strony stosunków pracy (uchwała Sądu Najwyższego z dnia <br/>12 kwietnia 1994 r., I PZP 13/94, OSNAPiUS 2000 Nr 3, poz. 39 oraz wyrok z dnia <br/>30 czerwca 2000 r., II UKN 614/99, OSNAPiUS 2002 Nr 1, poz. 23 i postanowienie z dnia <br/>18 listopada 1997 r., II UKN 326/97, OSNAPiUS 1998 nr 17, poz. 521).</p> <p>Podkreślenia wymaga, że czynnikiem decydującym o tym, na rzecz jakiego podmiotu praca była <em> <!-- -->de facto</em> wykonywana, jest finalny efekt tej pracy, a ściślej rzecz ujmując - należy <br/>w takiej sytuacji badać, który podmiot osiąga w ostatecznym rozrachunku korzyść <br/>z wykonania umowy. W przywołanej już uchwale Sądu Najwyższego z dnia <br/>2 września 2009 r. II UZP 6/2009, wskazano, że obowiązki płatnika powinny obciążać podmiot, na rzecz którego praca w ramach umowy cywilnoprawnej jest faktycznie świadczona, i który w związku z tym uzyskuje jej rezultaty, unikając obciążeń <br/>i obowiązków wynikających z przepisów prawa pracy. Przepis art. 8 ust 2a ustawy systemowej, jak wskazano wyżej, normuje konstrukcję uznania za pracownika, <br/>a celem jego wprowadzenia było przeciwdziałanie obchodzeniu prawa z pokrzywdzeniem pracowników w zakresie ich przyszłych uprawnień z ubezpieczenia. Warto nadmienić, <br/>że zgodnie ze stanowiskiem Sądu Najwyższego wyrażonym w uzasadnieniu wyroku z dnia <br/>3 grudnia 2014 r., II UK 74/14 (LEX nr 1583504), nie jest wymagane, aby pracownik wykonywał w ramach umowy zlecenia takie same czy nawet podobne czynności, <br/>jak w ramach stosunku pracy. Mogą być to nawet czynności o zupełnie odmiennym charakterze. Istotne jest, co należy ponownie podkreślić, że korzyści z tejże pracy uzyskuje pracodawca.</p> <p>Odnosząc się do zarzutu apelacji, Sąd Apelacyjny wskazuje, że stosownie do treści <br/> <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640160093" title="Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny - Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 (art. 6)">art. 6 k.c.</a> ciężar wykazania danej okoliczności spoczywa na stronie, która z tej okoliczności wywodzi dla siebie skutki prawne. Fakt świadczenia przez <span class="anon-block">W. M.</span> <br/>w ramach spornych umów zlecenia pracy na rzecz <span class="anon-block">(...)</span> Sp. z o.o., a nie<span class="anon-block">(...)</span> <br/>Sp. z o.o., powinien zatem zostać wykazany przez odwołujących się od decyzji pozwanego organu rentowego, bowiem to oni z tego faktu wywodzili swoje prawa.</p> <p>Analiza materiału dowodowego zgromadzonego w niniejszej sprawie w zakresie, <br/>w jakim dotyczy sposobu i zakresu współpracy pomiędzy <span class="anon-block">(...)</span>Sp. z o.o. i <span class="anon-block">(...)</span> <br/>Sp. z o.o. oraz zakresu i sposobu wykonywania przez zainteresowanego <span class="anon-block">W. M.</span> obowiązków z tytułu umowy o pracę z <span class="anon-block">(...)</span> Sp. z o.o. oraz z tytułu umów zlecenia z <span class="anon-block">(...)</span> Sp. z o.o. uprawnia do przyjęcia, że w istocie praca świadczona <br/>w spornych okresach przez <span class="anon-block">W. M.</span> w ramach umów zlecenia zawartych <br/>z drugą z wymienionych wyżej spółek odbywała się na rzecz i w interesie <span class="anon-block">(...)</span> <br/>Sp. z o.o., będącej w spornych okresach pracodawcą zainteresowanego.</p> <p>Podkreślić należy, że<span class="anon-block">(...)</span>Sp. z o.o., <span class="anon-block">(...)</span> Sp. z o.o. oraz <span class="anon-block">(...)</span> <br/>Sp. z o.o. są ze sobą powiązane. Wbrew twierdzeniom apelacji o braku powiązań kapitałowych pomiędzy spółkami, zauważyć należy, że - jak wynika z danych ujawnionych <br/>w Krajowym Rejestrze Sądowym - od stycznia 2014 r. do października 2019 r., a zatem także w okresie objętym sporem - <span class="anon-block">(...)</span> Sp. z o.o. była jedynym wspólnikiem <span class="anon-block">(...)</span> <br/> Sp. z o.o. Spółki <span class="anon-block">(...)</span>i i<span class="anon-block">(...)</span> mają taki sam adres siedziby. Ich prezesem w okresie objętym sporem była ta sama osoba - <span class="anon-block">Ł. Ś.</span>. Ponadto, spółka <span class="anon-block">(...)</span>wynajmuje <br/>od spółki <span class="anon-block">(...)</span> pomieszczenia. Spółki ściśle ze sobą współpracują, tworzą grupę firm zajmujących się budową jachtów i kompleksowym wyposażaniem statków. Spółki <span class="anon-block">(...)</span> <br/>i <span class="anon-block">(...)</span>, jak zeznał <span class="anon-block">Ł. Ś.</span> w postępowaniu przed organem rentowym, zlecały spółce <span class="anon-block">(...)</span> wykonanie mebli i innego wyposażenia.</p> <p>W okresie objętym sporem <span class="anon-block">W. M.</span> był zatrudniony w <span class="anon-block">(...)</span> <br/>Sp. z o.o. na podstawie umowy o pracę na stanowisku stolarza i operatora wózka widłowego. Do obowiązków ubezpieczonego należało głównie ustawianie maszyn typu <span class="anon-block"> (...)</span> do obróbki drewna, ponadto praca na sztaplarce oraz inne prace magazynowe, związane m.in. z obiorem dostaw. <span class="anon-block">W. M.</span> podał, że <span class="anon-block">Ł. Ś.</span>, ówczesny członek zarządu obu spółek, pytał się go czasami, czy jest możliwość, aby pracował po godzinach i że zostanie to rozliczone. Po godzinach zainteresowany pracował w tym samym zakładzie. Rodzaj wykonywanej pracy, jak stwierdził, nie różnił się niczym od jego normalnych obowiązków. Taki sposób wykonywania pracy nie koreluje z treścią umów zlecenia zawartych z <span class="anon-block">(...)</span> <br/> Sp. z o.o. Umowy te zawierane były na okresy obejmujące cały miesiąc, a ich przedmiot określono jako prace stolarskie oraz nadzór nad projektami i organizacja pracy. Ubezpieczony nie wskazał jednak, jakie konkretnie prace wykonał w oparciu o te umowy dla <span class="anon-block">(...)</span> <br/> Sp. z o.o. Już ta okoliczność świadczy o tym, że umowy zlecenia w istocie nie były realizowane. Ubezpieczony, gdy zachodziła taka potrzeba, po prostu zostawał dłużej w pracy na prośbę przełożonego, wykonując w dalszym ciągu pracę na rzecz <span class="anon-block">(...)</span> Sp. z o.o. Niewykluczone przy tym, że ubezpieczony mógł wówczas pracować przy produkcji mebli czy obsłudze dostaw przeznaczonych dla <span class="anon-block">(...)</span>Sp. z o.o., ale nadal miało to miejsce <br/>w ramach stosunku pracy ze spółką <span class="anon-block">(...)</span>, która, jak ustalono, otrzymywała od spółki <span class="anon-block">(...)</span>zlecenia na wykonanie tego typu prac. Umowy zlecenia łączące ubezpieczonego <br/>ze spółką <span class="anon-block">(...)</span>miały jedynie stwarzać pozór pracy dla innego podmiotu, co przede wszystkim oznaczałoby, że ubezpieczony nie przekraczał obowiązujących w ramach stosunku pracy norm czasu pracy.</p> <p>Sąd odwoławczy w pełni podziela stanowisko Sądu I instancji, zgodnie z którym niewiarygodne są dalsze twierdzenia ubezpieczonego, iż wiedział, że wykonywał prace polegające na odbiorze dostaw na rzecz <span class="anon-block">(...)</span> Sp. z o.o., ponieważ dostawy dla spółki <span class="anon-block">(...)</span>następowały wyłącznie po godzinie 15.00, zaś do spółki <span class="anon-block">(...)</span>– przed godziną 15.00. Sąd trafnie zauważył, że taka wersja stoi w sprzeczności tak z wcześniejszymi wyjaśnieniami samego ubezpieczonego, który podał, że praca, którą wykonywał po godzinie 15:00 nie różniła się niczym od jego podstawowych obowiązków, jak i zeznaniami świadka <span class="anon-block">M. O.</span>, w roku 2015 asystenta zarządu w spółce <span class="anon-block">(...)</span>, która zaprzeczyła, jakoby dostawy do obu spółek odbywały się w rożnych godzinach. Nadto, świadek <span class="anon-block">A. B.</span> zeznała, że po godzinie 15.00 widywała <span class="anon-block">W. M.</span> przy pracy na produkcji.</p> <p>W realiach rozpoznawanej sprawy nie wykazano, aby <span class="anon-block">W. M.</span> wykonywał inną rodzajowo pracę niż praca, którą wykonywał on w ramach stosunku pracy <br/>z <span class="anon-block">(...)</span> Sp. z o.o., co ułatwiłoby ocenę, na rzecz której ze spółek praca ta była faktycznie wykonywana. Nie wykazano także żadnych okoliczności, na podstawie których sam ubezpieczony mógłby stwierdzić, że praca wykonywana przez niego w wymiarze przekraczającym normy czasu pracy w spółce <span class="anon-block">(...)</span> Sp. z o.o., miałaby być pracą <br/>na rzecz <span class="anon-block">(...)</span> Sp. z o.o. Ani treść spornych umów, ani pozostały zgromadzony w sprawie materiał dowody nie pozwalają na ustalenie żadnych konkretnych czynności, które ubezpieczony miałby wykonać na rzecz<span class="anon-block">(...)</span> Sp. z o.o. </p> <p>Mając na uwadze powyższe, Sąd Apelacyjny nie na wątpliwości, że czynności wykonywane przez <span class="anon-block">W. M.</span> – formalnie w ramach umów zlecenia zawartych z <span class="anon-block">(...)</span> Sp. z o.o. były tożsame z czynnościami wykonywanymi w ramach stosunku pracy łączącego go z <span class="anon-block">(...)</span> Sp. z o.o. To zatem ta spółka uzyskiwała bezpośrednią korzyść w postaci pracy zainteresowanego w ponadnormatywnym wymiarze czasu pracy. Próba objęcia tej pracy umową zlecenia zawartą z<span class="anon-block">(...)</span> Sp. z o.o. miała na celu po pierwsze ukrycie faktu wykonywania pracy w godzinach nadliczbowych, a po drugie - uniknięcie obciążeń z tytułu ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego.</p> <p>Reasumując, w ocenie Sądu Apelacyjnego Sąd Okręgowy dokonał prawidłowych ustaleń faktycznych w zakresie istotnym dla rozstrzygnięcia, a następnie również trafnej ich oceny prawnej, której nie wzruszają zarzuty apelacji. Zaskarżony wyrok odpowiada prawu.</p> <p>Mając na uwadze powyższe, na mocy <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640430296" title="Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego - Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 (art. 385)">art. 385 k.p.c.</a> Sąd Apelacyjny oddalił apelację, jak w punkcie 1 sentencji wyroku.</p> <p>W punkcie 2 sentencji wyroku Sąd Apelacyjny zasądził od <span class="anon-block">(...)</span> Sp. z o.o. oraz od <span class="anon-block">(...)</span>Sp. z o.o. solidarnie na rzecz pozwanego kwoty 675 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego za drugą instancję, na podstawie <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640430296" title="Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego - Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 (art. 98;art. 99)">art. 98, art. 99</a>, art., 108 <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640430296" title="Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego - Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 (§ 1;§ 1 zd. 1)">§ 1 zd. 1 k.p.c.</a> w związku z § 2 pkt. 3 oraz § 10 ust. 1 pkt. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (Dz. U. <br/>z 2015 r., poz. 1804 ze zm.).</p> <p>Sąd Apelacyjny miał w tym zakresie na względzie, że na skutek zagadnienia prawnego przedstawionego do rozstrzygnięcia przez tutejszy Sąd, Sąd Najwyższy w uchwale z 3 października 2019 r., III UZP 9/19, zajął stanowisko, iż w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych o należności z tytułu składek i wysokość zadłużenia stawkę wynagrodzenia radcy prawnego ustala się na podstawie § 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych.</p> <p>Odnosząc się do uzasadnienia zarzutu naruszenia <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640430296" title="Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego - Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 (art. 98)">art. 98 k.p.c.</a> w zw. z <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640430296" title="Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego - Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 (art. 108)">art. 108 k.p.c.</a> przedstawionego w apelacji, Sąd Apelacyjny wskazuje, że nie jest prawidłowy pogląd, zgodnie z którym organ rentowy powinien w pierwszej kolejności wydać decyzję o objęciu zainteresowanego obowiązkiem ubezpieczenia społecznego u płatnika składek, a dopiero <br/>w następnej kolejności może wydać decyzję określającą wysokość podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne i ubezpieczenie zdrowotne u płatnika składek <br/>z uwzględnieniem przychodu z tytułu umowy cywilnoprawnej w podstawie wymiaru składek z tytułu umowy o pracę.</p> <p>Odwołując się do rozważań Sądu Apelacyjnego w Łodzi poczynionych <br/>w uzasadnieniu wyroku z 15 grudnia 2015 r. (III AUa 1098/15, LEX nr 1979422), które Sąd Apelacyjny w niniejszym składzie w pełni podziela, stwierdzić należy, że w przypadkach takich jak rozpatrywany zainteresowani podlegają ubezpieczeniom z tytułu pracowniczego <br/>w ujęciu szerokim, a kwestią sporną jest wysokość podstawy wymiaru składek. Zgodnie <br/>z <a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19981370887" title="Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych - Dz. U. z 1998 r. Nr 137, poz. 887 (art. 83;art. 83 ust. 1)">art. 83 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych</a>, Zakład wydaje decyzje <br/>w zakresie indywidualnych spraw dotyczących w szczególności: zgłaszania do ubezpieczeń społecznych, przebiegu ubezpieczeń, ustalania wymiaru składek i ich poboru, a także umarzania należności z tytułu składek; ustalania wymiaru składek na Fundusz Emerytur Pomostowych i ich poboru, a także umarzania należności z tytułu tych składek. Jest zatem uprawniony w decyzji określić, że dana osoba podlega ubezpieczeniom społecznym z danego tytułu, a płatnikiem jest określony podmiot, jaka jest podstawa wymiaru składki i przez to jaka jest jej wysokość. Co więcej, art. 83 powołanej ustawy nie wyklucza wydania jednej decyzji przesądzającej wielość kwestii. Zawiera ona wtedy kilka elementów, z których każdy podlega badaniu w postępowaniu odwoławczym.</p> <p>Treść zaskarżonej decyzji, a w szczególności jej uzasadnienie, nie pozostawia wątpliwości, że organ rentowy stwierdził, iż <span class="anon-block">W. M.</span> należy traktować jako pracownika <span class="anon-block">(...)</span>Sp. z o.o. także gdy chodzi o wykonywaną przez niego pracę <br/>na podstawie umów cywilnoprawnych zawartych z <span class="anon-block">(...)</span>Sp. s o.o. a w takiej sytuacji uzyskiwane wynagrodzenie doliczyć trzeba do podstawy wymiaru, jako wynagrodzenie równorzędne z pensją pracownika. Wskazywanie na konieczność wstępnego przesądzenia, <br/>na podstawie jakiego tytułu zainteresowany podlega ubezpieczeniom, jest o tyle nieuprawnione, że ustawa systemowa nakazuje traktowanie osoby, która w ramach umowy cywilnoprawnej wykonuje pracę na rzecz pracodawcy, z którym pozostaje w stosunku pracy, za pracownika, a uzyskany stąd przychód nakazuje uwzględniać przy wyliczaniu podstawy wymiaru składek. Taki pracownik jest już zgłoszony do ubezpieczeń społecznych właśnie <br/>z tytułu zatrudnienia pracowniczego.</p> <p>Umowy cywilnoprawne wymienione w art. 8 ust. 2a ustawy systemowej (także w jej <br/>art. 9 ust. 1) nie stanowią samodzielnych tytułów obowiązkowego podlegania ubezpieczeniom społecznym pracownika. W takiej sytuacji nie dochodzi również do zbiegu tytułów ubezpieczenia społecznego w rozumieniu art. 9 tej ustawy. W warunkach wykreowania przez ustawę szerokiego pojęcia pracownika zaskarżone decyzje wskazują tylko, bez potrzeby ustalania tytułu ubezpieczeń, który podmiot jest płatnikiem składek i jaka jest prawidłowa podstawa wymiaru składek, zaś do wymierzania, pobierania składek <br/>na ubezpieczenie zdrowotne i prowadzenia rozliczeń z płatnikami składek właściwy jest Zakład Ubezpieczeń Społecznych (<a href="http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20042102135" title="Ustawa z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych - Dz. U. z 2004 r. Nr 210, poz. 2135 (art. 109;art. 109 ust. 2)"> <span class="underline"> <!-- -->art. 109 ust. 2</span> ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. <br/>o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych</a> - tekst jedn.: <br/>Dz. U. z 2008 r. Nr 164, poz. 1027 ze zm.).</p> <p>W takiej sytuacji decyzja określająca podstawę wymiaru z uwzględnieniem owego "dodatkowego" wynagrodzenia jest skomponowana właściwie i zawiera wszelkie elementy potrzebne do jej kontroli. Zwiększenie wymiaru składek w ramach tego samego tytułu podlegania ubezpieczeniom społecznym nie stanowi samodzielnej podstawy do objęcia obowiązkiem ubezpieczeń społecznych. Nie ma zatem potrzeby wydawania w tym zakresie odrębnych decyzji.</p> <p>SSO del. Beata Golba - Kilian SSA Grażyna Czyżak SSA Daria Stanek</p> </div>